Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 13 aug 2021
Leestijd: 1 minuut

De kolos die AMG op de kaart zette | Sjoerds Weetjes 251

Exact vijftig jaar geleden schreef AMG geschiedenis door in de 24-uursrace van Spa-Franchorchamps zijn klasse te winnen plus als tweede over de eindstreep in het overall-klassement te komen. Met welke auto dat was? Een luxe limousine met verlengde wielbasis en een 6,8 liter V8-motor. Klinkt eerder als een directie-auto dan een racewagen.

En dat is zo. Het leverde de auto de bijnaam Rote Sau op. Niet al in 1971, maar jaren later. In deze aflevering van Sjoerds Weetjes gaan we 50 jaar terug in de tijd. We staan in de paddock van Spa Franchorchamps, nota bene tijdens de 2021-editie van de 24 Uursrace van Spa. De beroemde 300 SEL 6.8 AMG geeft er acte de presence. Het is niet het origineel uit de jaren zeventig, maar Sjoerd legt je uit waarom het originele AMG-racemonster niet meer bestaat. Hij geeft tevens aan waarom de huidige uitvoering voor de nodige kopzorgen binnen Mercedes-Benz zorgde en waarom de roodgelakte racelimousine nu van historische waarde is.

Jubileumversies

De 300 SEL 6.8 werd tijdens de 24-uursrace van Spa vergezeld van nog een roodgelakt racemonster. Wat dat voor auto is en wat er zo bijzonder aan die coupé is, vertelt Sjoerd je graag. In deze aflevering van Sjoerds Weetjes hoor en zie je de Rote Sau en zijn jubileumversie Mercedes-AMG GT3. mercedes 300 sel 68 rote sau

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.