Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 6 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

American Dream: Corvette C5 Z06 – Peters Proefrit

De Corvette C5 Z06 is de betaalbare American Dream. Dik 400 pk uit een brute V8, in krap vier tellen naar 100 km/h en een spannend rijgedrag. En dat allemaal voor een kleine 27.000 euro. Droom in deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit mee over de Corvette-held.

Met de Corvette C5 Z06 werden rigoureuze stappen gezet om de all-American sports car naar een hoger niveau te tillen. De versnellingsbak werd daarom geïntegreerd in de achteras voor een betere gewichtsverdeling en een ruimer interieur. Deze vijfde generatie Corvette was er als coupé met targadak, als cabriolet en als hardtop. Die laatste wordt ook wel de fixed-roof coupé genoemd met de daklijn en de kofferbak van de open versie, maar dan mét een vast dak. Dat was de lichtste en stijfste variant, waardoor die de basis vormde voor de Z06.

Titanium

De Corvette C5 Z06 kreeg slechts subtiele wijzigingen aan het uiterlijk. Zo is er in de gaaswerk voor de luchtinlaten en zijn er gesmede lichtmetalen wielen. Daarnaast heeft hij koelopeningen voor de achterwielen om de verbeterde remmen met rode klauwen te koelen. Onder de kont hangen de grotere uitlaatmonden van het lichte titanium uitlaatsysteem. Daarmee werd een groot deel van de 18 kg gewichtsbesparing bereikt ten opzichte van een normale C5 hardtop.

405 pk

Onder de lange motorkap van de Corvette C5 Z06 ligt een 5,7-liter V8 met centrale nokkenas die met stoterstangen de zestien kleppen bedient. Zoals het hoort in een Corvette. De zogenoemde LS6-motor was feitelijk een doorontwikkeling van de standaard LS1-motor. Het vermogen steeg van 350 pk naar 390 pk voor de Z06 en na een upgrade in 2002 zelfs tot 405 pk en 542 Nm.

Hamer

Het blok van de Corvette C5 Z06 hangt goed aan het gas, is direct vanaf de stationaire loop gul met koppel en boven 5000 toeren per minuut trekt hij een machtige sprint naar de begrenzer bij 6500. Met een zwaar, maar niet alles overschreeuwend gehamer uit de eindpijpen. De zesbak uit de C5 kreeg kortere overbrengingen en schakelt superstrak. Met korte knikjes van de pook zet je hem nauwkeurig in de gewenste versnelling, terwijl de opgewaardeerde koppeling niet overdreven zwaar is.

Twijfel

De Corvette C5 Z06 laat zich eigenlijk makkelijk rijden, want hij houdt zich koest als het moet en barst uit als het mag. Rond de middenstand is de besturing wollig, maar de voortrein reageert wel op die eerste graden uitslag. Als je door dat twijfelpunt heen bent, dan neemt de Corvette zijn bestuurder serieus en begint hij te communiceren. Nadat de lange neus de juiste richting op wijst en zich heeft gezet, kan het gas erop. Hij veert voor iets uit en de achterzijde bouwt druk op. Hij heeft dan veel tractie en bouwt ook veel zijdelingse grip op die hij redelijk voorspelbaar kwijtraakt.

Bruce Springsteen

Door het gewicht van de transaxle maakt de Corvette C5 Z06 wel een flinke stap zijwaarts, maar die is met gas terugnemen en twee handen tegenstuur prima te corrigeren. Met een grijns zet je hem op zijn plek en na dat adrenalineshot laat je de bekendste hit van Bruce Springsteen nog harder uit de speakers knallen. Heerlijk ongecompliceerd vertier. Corvette-specialist Auto Oudewater vraagt 26.950 euro voor dit ticket naar heldenstatus op elke Amerikaanse meeting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.