Autovisie
Autovisie Review 9 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Porsche Panamera E-Hybrid valt buiten de bijtellingsboot

Dat is nou jammer voor Porsche. De gloednieuwe Panamera 4 E-Hybrid komt net te laat om nog te profiteren van de lagere bijtelling voor ‘zuinige auto’s’ in Nederland.

De stekker-Panamera is leverbaar vanaf begin 2017 en tegen die tijd zijn de bijtellingsregels flink aangescherpt. Want vanaf 1 januari geldt voor alle auto’s met een CO2-uitstoot van 51 g/km of meer een bijtelling van 22 procent. Alleen volledig elektrische voertuigen en PHEV’s met een CO2-uitstoot van 1 – 50 g/km hebben dan nog voordeel (respectievelijk 4 en 17 procent bijtelling).

“De Porsche combineert een biturbo V6 met een elektromotor”

De fonkelnieuwe Panamera 4 E-Hybrid valt daar net buiten. De Porsche combineert een 2,9 liter biturbo V6 met een elektromotor en zou ondanks zijn 462 pk en 700 Nm een verbruik van – en het kost ons moeite om dit met droge ogen te schrijven – 1 op 40 moeten halen, wat gelijk staat aan een CO2-uitstoot van 56 g/km.

Chauffeurs met een fluwelen gasvoet halen dat al niet, dus zijn bestuurders die het potentieel van de Porsche met enige regelmaat aanspreken helemaal kansloos. En dat potentieel wil je met enige regelmaat aanspreken, want de Panamera 4 E-Hybrid is snel, heel snel. Van stilstand naar 100 km/h haalt hij in 4,6 seconden en zijn top is een niet misselijke 278 km/h.

Elektrische modus

Een volledige elektrische modus is er ook. Daarmee zou de actieradius van de Porsche maximaal 50 km zijn en blijft de topsnelheid beperkt tot 140 km/h (maar wie dat rijdt is binnen een paar kilometer door zijn stroom heen). De Panamera 4 E-Hybrid wordt op alle vier wielen aangedreven en beschikt over een achttraps automaat met dubbele koppeling.

Vierde Panamera

Als de E-Hybrid (vanafprijs: 114.700 euro) volgende jaar op de markt komt, bestaat de Porsche Panamera-reeks uit vier modellen. Momenteel zijn al de Panamera 4S Diesel (422 pk), Panamera 4S (440 pk) en Panamera Turbo (550 pk) leverbaar.

LEES OOK: PORSCHE KOMT MET VIJFZITS PANAMERA

BEKIJK OOK ONZE EERSTE RIJ-INDRUK VAN DE PORSCHE PANAMERA 4S DIESEL

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.