Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 17 jul 2019

Test: BMW M135i xDrive (2019) – VIDEO

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Tenminste, dan mogen we hopen, want de eerste rit in de nieuwe 1 Serie is in de BMW M135i xDrive. Het topmodel uit het aanbod. Of hij ook echt goed is, vertelt Dries in deze video.

Inmiddels is alles over BMW’s overstap naar voorwielaandrijving voor de compacte klasse wel gezegd. Platformdeling met Mini’s en andere BMW’s houdt de kosten laag, terwijl een dwarsgeplaatste motor en compactere achteras kostbare kubieke centimeters leef- en pakruimte oplevert. Maar van BMW verwachten we niets minder dan de prettigst sturende auto in zijn segment. Misschien ook wel de reden dat de Beiers direct het beste paard van stal hebben gehaald om ons te overtuigen, in de vorm van de BMW M135i xDrive.

Sperdifferentieel

Met een 306 pk viercilinder turbo en vierwielaandrijving met elektronisch gestuurde koppeling die vermogen voor de achteras kan aftappen, loopt BMW met concurrenten als de VW Golf R en Mercedes-AMG A35 in de maat. Maar er zijn ook verschillen. Op de eerste plaats omdat de BMW M135i als enige gebruikmaakt van achttrapsautomaat met koppelomvormer in plaats van een transmissie met dubbele koppeling. Ten tweede omdat in die bak standaard een Torsen sperdifferentieel is opgenomen voor een ware overdaad aan tractie.

Grote grille

Zoals zoveel auto’s tegenwoordig is ook de 1-Serie zo’n model dat je in het echt moet zien om echt op waarde te mogen schatten. Ja, de grille blijft nogal groot, maar blijkt door de sharknose vouw iets minder dominant. En proporties zijn zodanig dat hij in werkelijkheid toch lager en breder oogt. Het interieur lijkt sterk op dat van de 3 Serie, met een identieke indeling van middentunnel- en console. Deze is op zichzelf een al evolutie is van lang toegepaste ergonomische filosofie. Verder zijn de infotainmentvoorzieningen van hoog niveau, met uitgebreide connectiviteit, spraaksturing en veel gebruiksgemak. Achterin is inderdaad duidelijk meer ruimte dan voorheen en tussen de 380 en 1200 liter pakruimte. Evenveel als een Golf of A-klasse. Maar hoe comfortabel is de BMW M135i in de praktijk, en hoe opwindend is het weggedrag? Kijk voor het antwoord daarop deze video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Test: BMW M135i xDrive (2019) – VIDEO
Sluiten