Autovisie
Autovisie Video 24 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo extreem had Citroën de C4 Cactus voor ogen – Sjoerds Weetjes #132

Voor wie de Citroën C4 Cactus een te opvallende of extreme creatie vindt, weet dat de autobouwer het nog bonter wilde maken. Klantenonderzoeken lieten Citroën uiteindelijk aan de handrem trekken, waardoor het concept werd aangepast. In een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit wat de designafdeling voor ogen had en vooral waarom.

 

Bij de introductie van de C4 Cactus in 2014 was Citroën supertrots op de vijfdeurs crossover. Het was een auto die weer spraakmakend was en dus eindelijk weer eens aan de merkwaarden van het Franse merk voldoet. Hij was opvallend door zijn dubbele lichtunits, de afgeronde neus, de dakrails, het zwevende dak en natuurlijk de Airbumps rondom. Wie je ook binnen de Citroën-gelederen sprak, de C4 Cactus zorgde voor veel enthousiasme. Dat het geen allemansvriend zou worden, dat wisten de medewerkers ook wel. Er werd geen geheim van gemaakt. Over verkoopprognoses deed de autobouwer ook helemaal geen uitspraak. Juist dat zwart/wit-karakter van Citroëns nieuwe B-segmenter vond men intern al voldoende.

Verkoopjaar

Van de originele C4 Cactus wist Citroën in het eerste verkoopjaar rond de 90.000 stuks te verkopen. In het tweede verkoopjaar liep de productie op. Importeurs die in eerste instantie vriendelijk bedankten voor de boreling, kwamen snel terug op hun beslissing.

Airbumps

Inmiddels is de C4 Cactus tamelijk ontleukt. Andere lichtunits en kleinere Airbumps moeten voor een bredere acceptatie van het model zorgen, te meer de traditioneel gelijnde C4, waarmee het merk een segment hoger opereerde, het veld moest ruimen en geen directe opvolger kreeg. De C4 en C4 Cactus zullen rond 2021 door één model worden vervangen. Het is de vraag of de auto net zo prikkelt als het origineel.

Vind jij dat Citroën de C4 Cactus heeft ontleukt? Reageer onder de video.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.