Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 29 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie winterproof wagens voor maximaal € 1000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke winterproof ‘pekelwagens’ koop je voor maximaal 1000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Sommige auto-eigenaren willen hun trotse bezit niet aan winterse weersomstandigheden blootstellen. Zij kopen iets om tijdelijk mee te rijden. Zo’n wagen mag niet veel kosten, maar je moet er natuurlijk wel van op aan kunnen.

Occasions: drie pekelwagens voor weinig

Hyundai Getz (2002 – 2008)

De Getz is misschien geen spannende auto om te zien, maar de bouwkwaliteit is uitstekend. Hij rijdt heel gemakkelijk en is best comfortabel. Vier volwassenen passen er nét in. Vanwege zijn hoekige lijnenspel valt de kleine gezinsauto goed te overzien. De 1.6-litervariant rijdt 1 op 14. Bij een autobedrijf in Doetinchem treffen we een blauwe driedeurs 1.6 GLS (2003, 187.000 km) aan voor € 1.000.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent een paar kleine euvels van de Getz. Als de achterremmen lawaai maken, is er niets aan de hand. Een paar keer stevig remmen en de geluiden zijn verdwenen. De centrale vergrendeling werkt soms niet op alle deuren tegelijk. Mogelijke oorzaak is het alarm: eraf met dat ding!

Hyundai Getz (2002 – 2008)

Opel Meriva (2003 – 2010)

Voor een auto van dit formaat is de Meriva heel ruim. Het interieur valt flexibel in te delen dankzij een verschuifbare achterbank. Nadeel is dat die constructie de Meriva erg zwaar maakt; de maandelijkse lasten liggen hoger. Om in het verkeer mee te komen, heb je minstens een 1.6-liter benzinemotor nodig. Het verbruik is 1 op 13. Bij een autobedrijf in Bornerbroek staat een zilvergrijze 1.6 ’Cosmo’ (2003, 292.000 km) voor € 1.000.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij dit type Meriva komen soms dure euvels voor. Een kapot relais op de brandstofpomp kost niet veel, maar het onderdeel zit op zo’n onhandige plek dat de arbeidsuren je alsnog financieel de das omdoen. Een massapunt in de achterstijl linksachter maakt dat de motor afslaat. Een krachtbron die op drie cilinders loopt, kan een doorgesleten kabelboom hebben.

Opel Meriva (2003 – 2010)

Renault Twingo (1992 – 2007)

Vanwege zijn aaibare vormen is de Twingo opmerkelijk ruim. Met de verschuifbare achterbank kun je eenvoudig vier volwassenen meenemen. De zittingen van de voorstoelen zijn wat kort, maar desondanks is het ook op lange ritten een comfortabele auto. Een 1.2 rijdt met gemak 1 op 17. Bij een vakgarage in Drachten wordt een fraaie zwarte 1.2 ’Campus’ (2003, 258.000 km) te koop aangeboden voor € 999.

Oordeel van de Wegenwacht

De Twingo wordt nog weleens door elektronische storingen geveld, maar gelukkig kan de Wegenwacht het merendeel ter plekke verhelpen. Oorzaken zijn bijvoorbeeld vocht en vuil, kapotte sensoren of losse contacten. Rijd niet door met zo’n storing, want dat kan tot dure gevolgschade leiden.

Renault Twingo (1992 - 2007)

Ons advies

Voor duizend euro kun je een prima auto kopen. Wel is het zaak om kritisch te blijven: vanwege zijn hoge maandlasten valt de Meriva al gauw af. De Twingo blijft een leuke auto, maar voor de meeste waar voor je geld kom je bij de Hyundai uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.