Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 19 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Occasions: drie vijfdeurs auto’s voor 2500 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke vijfdeurs auto koop je voor 2500 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Een tweede auto kan ontzettend handig zijn. Om de kinderen naar school te brengen, langs te gaan bij opa en oma of voor het wekelijks bezoek aan de sportclub. Met een van deze vijfdeurs (!) opties hoeft dat niet veel te kosten!

Occasions: drie vijfdeurs auto’s voor 2500 euro

  • Honda Jazz (2002 – 2008)
  • Mazda 2 (2002 – 2007)
  • Opel Agila (2000 – 2007)

Honda Jazz (2002 – 2008)

Een oorspronkelijke Honda Jazz vergt op de occasionmarkt enig speurwerk. Toch willen we de kleine ruimtewagen niet onvermeld laten, want hij heeft het nodige te bieden. Een uitstekende bouwkwaliteit bijvoorbeeld, inclusief de betrouwbaarheid die daarmee samenhangt.

Occasions: drie vijfdeurs auto's voor 2500 euro

De Honda rijdt overigens ook prima: bij een gevarieerd gebruik scoor je moeiteloos een verbruikscijfer van 1 op 15. Daarbij is de Jazz behalve ruim- ook ontzettend handig. Uniek is zijn achterbank, waarvan de zitting tegen de rugleuning kan klappen. Op die manier kun je eenvoudig onhandig grote voorwerpen vervoeren. De kofferbak heeft een inhoud van 380 liter. In Dordrecht stuiten we bij een autobedrijf voor € 2.499 op een zilvergrijze 1.4 LS (2005, 189.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

De Jazz is zo betrouwbaar als we van een Japanse auto mogen verwachten. Alleen wanneer je te hard tegen de stoeprand bent gereden, wil de Honda nog wel eens dienst weigeren. De auto denkt dan dat je bij een ongeval betrokken bent geraakt en onderbreekt de benzinetoevoer om brand te voorkomen. Een kwestie van een schakelaar resetten en je kunt jouw reis vervolgen.

Mazda 2 (2002 – 2007)

Deze Mazda stamt uit de tijd dat de Japanners nauw samenwerkten met Ford. Onderhuids is de Ford Fusion dan ook dezelfde auto. De 2 is minder lang gemaakt, maar heeft een vriendelijker uiterlijk. De Mazda biedt best wat ruimte, met een kofferbakinhoud van minimaal 335 liter.

Occasions: drie vijfdeurs auto's voor 2500 euro

Hij rijdt uitgesproken gemakkelijk: iedereen kan ermee overweg. Op de snelweg blijkt de 2 ook nog eens verrassend comfortabel. Vanwege de hoge zitpositie heb je wel het idee dat de mini-MPV in bochten nogal overhelt. De 1.2-liter benzinemotor is sterk genoeg en rijdt gemiddeld 1 op 15. Bij een autobedrijf in Leeuwarden staat een knalrode 1.2 Exclusive (2005, 140.000 km) voor € 2.499.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent bij deze Mazda 2 twee kleinigheidjes die vaker voorkomen. Als de motor niet wil starten en de auto zelfs de sleutel niet lijkt te herkennen, dan is er bij de accu een boutje van het massacontact losgetrild. Een slecht lopende motor in combinatie met het motormanagementlampje duidt op vocht danwel vuil in een multistekker. In beide gevallen helpt de Wegenwacht de Mazda weer op weg.

Opel Agila (2000 – 2007)

Eigenlijk is de Agila geen Opel, maar een Suzuki. Beide fabrikanten sloegen ooit de handen ineen voor een nieuwe stadsauto en dat werd deze kleine ruimtewagen. Als Suzuki heette -ie Wagon R+. Het model is lekker hoekig en toch heel compact.

Occasions: drie vijfdeurs auto's voor 2500 euro

De besturing is vrij licht en niet zo nauwkeurig. Met de rugleuning van de achterbank overeind kun je in de bagageruimte minimaal 240 liter aan spullen kwijt. De Opel is er met een 1.0-liter driecilinder, maar wij zouden de 1.2-liter viercilinder adviseren. Met die krachtbron rijd je nog steeds 1 op 17! Een autobedrijf in Vlaardingen adverteert voor € 2.250 met een zilvergrijze ‘Essentia’ (2003, 116.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Ondanks zijn verwantschap met de Suzuki Wagon R+ zijn er van de Agila de nodige euveltjes bekend. Het ergste is een motor die ineens slecht loopt en rare geluiden produceert. Direct uitschakelen: de nokkenas ligt los en dat kan een dure reparatie veroorzaken. Stopt de motor er spontaan mee, dan is er doorgaans een massacontact los. Vocht of vuil in de centrale computer kan ook de boosdoener zijn. De Wegenwacht weet raad, net als bij een kapotte toerentalsensor (mits er snel aan het betreffende onderdeel valt te komen). Lastiger is een contactsleutel die niet meer uit het portier wil: dat wordt een nieuw slot.

Ons advies voor de occasions

De tijd dat een auto voor erbij nog drie deuren had, ligt definitief achter ons. Onze zoektocht wijst uit dat twee extra portieren ook niet de wereld hoeven te kosten. Van dit drietal gaat onze voorkeur uit naar de Honda, maar als je er daar geen een van kunt vinden, vormt de Mazda het beste alternatief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.