Remco Slump
Remco Slump Nieuws 19 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Waarom deze foto’s van een auto-ongeluk 85 miljoen dollar waard zijn

Kunst is soms onbegrijpelijk. Want waarom betaalde iemand deze week 85 miljoen dollar voor een collage van zwart-witfoto’s van een auto-ongeluk?! Is het alleen omdat het werk is gemaakt door een wereldberoemde kunstenaar?

White Disaster (White Car Crash 19 Times), zoals de collage heet, is gemaakt door Andy Warhol. De Amerikaan is met name bekend van zijn popart, zoals het Campbell-soepblik en de illustraties van Marilyn Monroe.

Andy Warhol gefascineerd door rampen en de dood

Warhol maakte White Disaster in 1963. Rond die tijd raakte hij gefascineerd door beelden van rampen en de dood, zoals de kranten ze in die tijd afdrukten. Volgens Warhol waren ze zo veelvuldig te zien dat mensen er ongevoelig voor raakten.

Negentien keer dezelfde foto van een auto-ongeluk

White Disaster is groot, meer dan 3,5 meter hoog en 1,8 meter breed.

Andy Warhol White Disaster
(Afbeelding: Sotheby’s)

Het is een collage van negentien keer dezelfde foto van de nasleep van een aanrijding. Door het open portier is in de auto een man in een wit overhemd te zien.

Disaster-serie met werken Suicide en Orange Car Crash

Het kunstwerk komt overigens uit een hele Disaster-serie, waarin Warhol ook onder meer de werken Suicide (Purple Jumping Man) en Orange Car Crash Fourteen Times maakte.

Is de BMW M850i Gran Coupé by Jeff Koons pure kunst?

Recordbedrag van 105,4 miljoen euro voor Silver Car Crash

Negen jaar geleden werd een kleinere variant van White Disaster geveild: Silver Car Crash (Double Disaster). De illustratie bracht een recordbedrag van 105,4 miljoen dollar op. Vorig jaar kocht iemand een Monroe van Warhol voor 195 miljoen dollar.

Andy Warhol White Disaster
(Afbeelding: Sotheby’s)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.