Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 16 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie riante ruimtewagens voor minder dan € 20.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ruimtewagen (MPV) van maximaal 20.000 euro kun je gerust zo goed als nieuw kopen? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Ooit waren ruimtewagens razend populair, tegenwoordig worden ze nieuw nauwelijks nog te koop aangeboden. Terwijl je toch zou zeggen dat je nooit genoeg ruimte kunt hebben. Wij breken een lans voor deze drie MPV’s.

Occasions: onze keus voor ‘ruimteschepen’

Citroën C4 Picasso (2016 – heden)

De Franse MPV is ruim en licht vanwege het grote glasoppervlak. Overal praktische details, van opbergladen onder de stoelen tot een spiegeltje om de tweede zitrij te checken. En in welke auto kun je drie kinderzitjes naast elkaar zetten? De grote Citroën is heerlijk comfortabel. Bij een groot occasioncentrum in Tilburg staat een witte importauto (2017, 64.000 km) met een 1.2-liter benzinemotor voor € 19.900.

Oordeel van de wegenwacht

De meest voorkomende krachtbron in dit type is een 1.2-liter, driecilinder benzinemotor. Zeer betrouwbaar, maar onderhoudsgevoelig. Verkeerde olie of te lang doorrijden met de distributieriem kan desastreuze gevolgen hebben. De elektrisch bediende handrem gaat trager werken als de accu minder sterk wordt. De C4 Picasso moet dan een nieuwe accu.

Citroën C4 Picasso (2016 – heden)

Peugeot 5008 (2017 – heden)

Veel kopers vinden het model zo mooi dat ze niet naar praktische zaken kijken. Gelukkig doet de Peugeot niet onder voor de twee alternatieven. Het kleine stuurtje maakt de 5008 gemakkelijk hanteerbaar. Dit type wordt goed verkocht, maar voor ons budget staan er slechts een handvol te koop. Bij een universeel autobedrijf in Zierikzee stuiten we op een wit exemplaar (2017, 154.000 km) voor € 19.950.

Oordeel van de wegenwacht

Peugeot maakt deel uit van hetzelfde concern als Citroën. Vandaar dat voor de 1.2-liter driecilinders uit de 5008 hetzelfde advies geldt: tijdig onderhouden! De 1.6-liter benzinemotor kent meer problemen, onder meer een elektrisch aangestuurde waterpomp die niet op tijd met zijn werk begint. Dat kan tot oververhitting (en fikse schade) leiden.

Peugeot 5008 (2017 – heden)

Renault Grand Scénic (2016 – heden)

De comfortabel rijdende (Grand) Scénic blijft gewild. De ’lange’ carrosserievariant is optioneel verkrijgbaar met twee extra zitplaatsen zodat je zeven personen kunt meenemen. In dat geval blijft er niet veel over van de enorme bagageruimte (minimaal 596 liter). Verder slimme opbergvakken. De merkdealer in Doetinchem biedt voor € 19.880 een zevenpersoons uitvoering aan in de ’Experience’-trim (2017, 37.000 km).

Oordeel van de wegenwacht

Het komt voor dat de Scénic zijn sleutelkaart niet herkent door een leeg batterijtje in de sleutel, maar de Renault zou ook in de straling van een zendmast kunnen staan. In het eerste geval start de motor waarschijnlijk wel als de sleutel tegen de stuurkolom wordt gedrukt. In het andere geval sleept de Wegenwacht de MPV honderd meter verder en is het probleem verholpen.

Renault Grand Scénic (2016 – heden)

Onze keuze

De concurrentie tussen deze drie is enorm. Het succes van zowel de Peugeot als Renault valt goed te verklaren, maar de Citroën heeft zijn geheel eigen charme. Daar zijn wij gevoelig voor, dus geven we de voorkeur aan de Picasso.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.