Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 15 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie ruime gezinswagens voor maximaal € 7.500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ruime gezinswagen is een aanrader als het budget niet meer dan € 7.500 is? De redactie van Autovisie selecteert samen met de ANWB de beste occasions.

Een benzineauto van de zaak is bepaald niet gratis. Door er een familiewagen zoals een van deze drie bij te kopen die je alleen privé gebruikt, kun je onder een deel van die kosten uit.

Occasions: onze selectie voor ruime gezinswagens

Skoda Yeti (2009 – 2014)

De Adam moet het vooral hebben van de verschillende kleurencombinaties en de nodige opties. Het model rijdt prima; iedereen kan ermee overweg. Met een 1.4-liter benzinemotor haalt de Adam 1 op 13; een 1.0 is een stuk zuiniger. Leuke extra is dat de middelste zitplaats achterin verwijderd kan worden. Door de buitenste zitplaats iets naar het midden te schuiven ontstaat een zee van ruimte vier personen achterin. Bij een autobedrijf in Lelystad adverteren ze voor € 7.950 met een 1.2 ’Jam’ (2013, 72.000 km) in het mokkabruin met zwart.

Oordeel van de wegenwacht

Ondanks de technische verwantschap met andere Volkswagen-modellen bestaan er ook enkele typische Yeti-kwalen. Beschadiging van de kabelboom bij de pedalen, bijvoorbeeld. Dat leidt tot storingen op het dashboard. Ook kan de 1.2-liter benzinemotor op drie cilinders gaan lopen omdat de bougiekabels doorslaan.

Skoda Yeti (2009 – 2014)

Nissan Qashqai (2007 – 2014)

Dit type Nissan is best ruim, maar het is niet de grootste van deze drie. Hij rijdt wel comfortabel. Let goed op dat er een Qashqui is met vijf zitplaatsen, maar ook een zogenaamde Qashqai+2 met zeven zitplaatsen. Wie er in de zomer geen caravan achter hangt, heeft voldoende aan de 1.6-liter benzineversie (1 op 12). Maar wij kiezen de rijk uitgeruste zwarte 2.0 Tekna (2007, 110.000 km) bij een autobedrijf in Velsen-Noord. De uwe voor € 7.499!

Oordeel van de wegenwacht

De Qashqai is uitermate betrouwbaar. Het enige euvel dat weleens voorkomt, zijn koelventilatoren die blijven draaien nadat de motor is uitgezet. Op die manier trekken ze de accu leeg. Oorzaak is een ’plakkend’ relais; met een gerichte tik van een Wegenwachter is het probleem voorlopig verholpen.
Nissan Qashqai (2007 – 2014)

Ford C-Max (2003 – 2010)

De MPV is ruim en praktisch en heeft met de achterbank overeind de grootste bagageruimte van dit drietal (550 liter). Daarbij heeft de Ford een netjes afgewerkt interieur en rijdt hij voortreffelijk. Een 1.6-liter benzinemotor rijdt 1 op 12. Wat te denken van de donkergrijze 1.8 Titanium (2010, 134.000 km) bij een autobedrijf in Eindhoven, voor € 7.495?

Oordeel van de wegenwacht

Bij dit type C-Max kent de Wegenwacht enkele vrij onschuldige, elektronische euvels. Een losse massaverbinding legt de auto stil, maar wanneer de Wegenwacht ’m goed heeft vastgemaakt, kun je de reis weer vervolgen. Als er water tot de centrale computer doordringt, kunnen er rare storingen optreden.
Ford C-Max (2003 – 2010)

Onze keuze

De beste allrounder is wat ons betreft de Nissan Qashqai, ook al is dat in deze vergelijking wel de oudste auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.