Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 20 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie verhoogde opvallers voor maximaal € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke auto met lichte verhoging koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Op zoek naar een auto met voldoende overzicht gaat je voorkeur uit naar een opvallende verschijning. Geen probleem: wij weten drie kanshebbers die letterlijk en figuurlijk aan een lichte verhoging bijdragen.

Occasions: licht verhoogde opvallers

Citroën C4 Cactus (2014 – 2018)

De kleine Cactus valt nergens mee te vergelijken. Dat geldt voor de rubberen deurpanelen in het bijzonder. De voorstoelen zitten als fauteuils, het dashboardkastje is extra praktisch vanwege een klep aan de bovenzijde. De 1.2-liter benzinemotor is geen krachtpatser; het verbruik schommelt rond 1 op 14. Bij een autobedrijf in Wouterswoude stuiten we voor € 9.995 op een bruin exemplaar (2015, 87.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent geen specifieke klachten van de Cactus. Er is slechts één aspect dat aandacht vraagt: de 1.2-liter benzinemotoren zijn dusdanig geconstrueerd dat de gebruikte motorolie exact aan de gewenste specificaties dient te voldoen. Kies je voor een B-merk, dan kan dit tot ernstige motorschade leiden.

Kia Soul (2004 – 2014)

Tegenwoordig is de Soul uitsluitend elektrisch te verkrijgen, maar dat was wel anders. Zijn uiterlijk is altijd eigenzinnig gebleven. Het vrijwel vlakke dak en de rechte flanken dragen niet alleen bij aan een herkenbaar design, maar zorgen ook voor de nodige binnenruimte. De 1.6-liter GDI-benzinemotor werkt niet geruisloos, het verbruik bedraagt 1 op 13. Bij een autobedrijf in Oss staat een spierwit, geïmporteerd exemplaar (2014, 75.000 km) te koop voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De Soul is zo betrouwbaar als je van een Koreaanse auto mag verwachten. Het komt voor dat de ruitenwissers niet werken, dan zit er een massacontact los. De Wegenwacht verhelpt dit ter plaatse. Hetzelfde geldt voor een vastzittende EGR-klep, die maakt dat de motor onregelmatig loopt. Komt dat euvel vaker terug, dan moet het onderdeel in de garage worden vervangen.

Kia Soul (2004 - 2014)

Seat Altea (2005 – 2015)

De Altea is een hatchback die in de hoogte is doorgegroeid. Best ruim, maar de gebruiksmogelijkheden zijn beperkt. Alleen het volume van de kofferbak is toegenomen. De reguliere motoren zijn sterk genoeg maar moeten er hard voor werken. Dat zie je terug aan het verbruik: een 1.2 moet 1 op 14 kunnen scoren. In Losser vinden we bij een autobedrijf een brandweerrode 1.2 TSI (2014, 77.000 km) voor € 9.500.

Oordeel van de Wegenwacht

De in de Altea gebruikte techniek komt overeen met diverse Volkswagen-modellen. Bekend zijn de individuele bobines die weleens de geest geven. De motor loopt dan op drie in plaats van vier cilinders. De Wegenwacht kan dat verhelpen, mits er aan het benodigde onderdeel valt te komen. Een kapotte aircopomp is een dure reparatie.

Ons advies

De Citroën steekt kwalitatief beter in elkaar dan sommige mensen wellicht zouden denken. Mede daarom zouden wij kiezen voor die heerlijk eigenwijze C4 Cactus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.