Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions van maximaal € 20.000 4 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Occasions: 3 elektrische auto’s voor minder dan 20.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke elektrische auto koop je voor 20.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Voor particulieren wordt het steeds eenvoudiger om tweedehands een elektrische auto te kopen. Aanvankelijk werden zulke modellen voornamelijk zakelijk aangeschaft, maar die (lease)contracten zijn inmiddels afgelopen. En dat biedt mogelijkheden!

Occasions: drie elektrische auto’s voor minder dan 20.000 euro

  • BMW i3 (2013 – 2022)
  • Nissan Leaf (2010 – 2017)
  • Volkswagen e-Golf (2014 – 2020)

1. BMW i3 (2013 – 2022)

De i3 rijdt elektrisch, maar dat is maar één aspect waarmee deze BMW in 2013 zijn tijd ver vooruit was. Dat geldt nog altijd voor het aluminium basisframe, de koolstofvezel carrosserie en het interieur, dat is vervaardigd van gerecyclede materialen.

De i3 blijkt een onvervalste BMW om mee te rijden. Hij is wendbaar en comfortabel en met dank aan het regeneratieve stroompedaal kun je er een bocht werkelijk mee aanvallen. De omvang van het batterijpakket is met 33 kWh bescheiden: op een volle lading stroom kom je met een reguliere rijstijl nog geen 200 kilometer ver. Bij een autobedrijf in Amsterdam stuiten we op een donkergrijze ‘Comfort Advance’ (2015, 42.000 km), die voor € 19.950 zelfs wordt thuisbezorgd.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Zoals bij veel elektrische auto’s komt het ook bij de BMW i3 voor dat de laadstekker niet loskomt. In de regel kan de bestuurder dit oplossen, met een specialist van de Wegenwacht aan de telefoon. Er zijn ook gevallen bekend, waarbij de i3 na 100% opladen in een noodloop-modus gaat en niet harder rijdt dan 10 km/u. Een reset in de werkplaats van BMW biedt dan uitkomst: de auto moet daarvoor echter wel op transport.

2. Nissan Leaf (2010 – 2017)

Met de eerste generatie Leaf bracht Nissan 12 jaar geleden de eerste echt bruikbare elektrische gezinsauto op de markt. De vormgeving vraagt wat gewenning en dat geldt even goed voor het binnenste van de Japanner, dat zich nog het beste met een UFO laat vergelijken. De Leaf blijkt echter eenvoudig te bedienen.

Hij is ruim genoeg voor vier volwassenen, inclusief een kofferbak met 370 liter inhoud. De Nissan is daarnaast comfortabel in het gebruik. Hij is er met twee formaten accu (24- of 30 kWh), maar zelfs met de meeste batterijen kom je niet verder dan 200 kilometer. Bij een dealer van een vreemd merk staat in Delft een grijze ‘Business edition’ (30 kWh, 2017, 51.000 km) voor € 18.400.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

De Leaf is een elektrische auto, maar vooral een volbloed Nissan, compleet met het van dit merk bekende kwaliteitsniveau. Behalve een ‘plakkende’ laadstekker is er bij de Wegenwacht niet één euvel bekend dat vaker voorkomt.

3. Volkswagen e-Golf (2014 – 2020)

Het uiterlijke onderscheid met een willekeurige andere Golf is minimaal. Misschien was deze elektrische variant daarom wel jarenlang de best verkochte elektrische auto in ons land. Zijn sterkste punt is dat hij rijdt als een Volkswagen.

Vanwege het hogere gewicht is de vering wat steviger, maar de e-Golf is minstens zo ruim en comfortabel als zijn broers op benzine. Alleen dan een heel stuk stiller! Met de 35 kWh-accu is rond de 250 km actieradius goed haalbaar. Er bestaat een flink occasionaanbod van. Wij tippen de rijk uitgeruste witte (2015, 76.000 km), die bij een autobedrijf in Alphen a/d Rijn te koop wordt aangeboden voor € 19.950.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Alle merken elektrische auto’s hebben dus wel eens dat de laadkabel na het opladen niet los wil komen. Zo ook Volkswagen. De e-Golf beschikt over een mechanische ontgrendeling, maar het kan best dat de bestuurder daar niet uit komt. In dat geval is de Wegenwacht altijd bereid het probleem op te lossen.

Ons advies voor de elektrische occasions

De i3 is mede vanwege zijn bijzondere uiterlijk een buitenbeentje. De Leaf is ook niet ieders smaak. De meerderheid zal daarom kiezen voor de Volkswagen e-Golf. En wij geven ze geen ongelijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.