Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 31 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie eigenwijze semi-terreinwagens voor € 15.000

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke eigenzinnige semi-terreinwagen koop je voor maximaal 15.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een semi-terreinwagen wil! Voor wie zich binnen dat segment toch wenst te onderscheiden, tippen we drie jong gebruikte exemplaren waarmee je waarschijnlijk de enige in je straat bent.

Occasions: drie semi-terreinwagens getipt

Mazda CX-3 (2015 – heden)

Mazda is van oudsher lekker eigenwijs. Bij deze CX-3 komt dat bijvoorbeeld naar voren in zijn opvallend scherpe lijnvoering. De binnenruimte valt tegen, net als het zicht rondom. De zesversnellingsbak schakelt ragfijn, maar de automaat werkt nog prettiger. Een gemiddeld verbruik van 1 op 15 moet haalbaar zijn. Bij een autobedrijf in Elsloo adverteren ze met een bruine ’Skylease+’ (2015, 109.000 km) voor € 14.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Japanse auto’s zoals deze Mazda zijn uitermate betrouwbaar. In het geval van de CX-3 is dat opmerkelijk, gezien de afwijkende motortechniek die de fabrikant toepast. Specifieke euvels van deze Mazda zijn niet bekend.

Mazda cx-3

Citroën C4 Cactus (2014 – 2020)

Bij zijn komst was de C4 Cactus dusdanig eigenwijs dat Citroën een opfrisbeurt aangreep om de scherpste randjes er vanaf te halen. Hoogwaardig rijcomfort, geholpen door voortreffelijke voorstoelen. Inzittenden komen qua ruimte niets tekort. Bij de Citroën-dealer in Alkmaar stuiten we op een staalblauw exemplaar van na de facelift (2018, 94.000 km) voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Met de Cactus heeft Citroën destijds een aanzienlijke stap vooruit gezet wat betreft de bouwkwaliteit. Eén opmerking maakt de Wegenwacht wel: zorg ervoor dat de 1.2-liter driecilinder benzinemotor uitsluitend de voorgeschreven specificatie motorolie krijgt. Een goedkoper alternatief tast de distributieriem aan waardoor er (grote) motorschade kan optreden.

Citroen C4 Cactus

Fiat 500X (2015 – heden)

Ook al prijkt ’500’ op de kofferklep, deze X is bepaald geen klein autootje! Zo passen er moeiteloos vier volwassenen in, inclusief bagage. De 1.6-liter basismotor is voor de meeste kopers sterk genoeg, maar houd je van een beetje doorrijden, zoek dan de 1.4 Turbo. Die rijdt 1 op 13, de 1.6 is wat zuiniger. Bij een autobedrijf in Breda staat een fraaie metallic blauwe 1.6 ’Mirror Edition’ (2018, 58.000 km) voor € 14.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de 500X komen weleens kleine elektronische storingen voor, veelal veroorzaakt door de boord-elektronica. De Wegenwacht lost die ter plekke op. Goed onderhoud is een absolute voorwaarde bij moderne Fiats. Bij te weinig motorolie, of de verkeerde soort, neemt de motor zichzelf in bescherming en levert nauwelijks tot geen trekkracht meer.

Fiat 500x

Ons advies

Welke cross-over je ook kiest, hij moet bij je persoonlijke stijl passen. Genoeg mensen die om exact die reden aan dit drietal voorbij gaan. Wij denken echter dat we met de Fiat heel gelukkig kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.