Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 16 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie lekker hoge crossovers voor minder dan € 3000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke hoge wagen is een budgetbewuste aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Een hoge zit voor een zacht prijsje: met een hippe SUV gaat dat je niet lukken. Gelukkig experimenteerde de autowereld al eerder met een kruising tussen een gezinsauto en een ruimtewagen. Dergelijke ’crossovers’ vind je wél voor een bescheiden budget. Een van deze drie bijvoorbeeld!

Occasions: onze tips voor hoge crossovers

Ford Fusion (2002 – 2011)

Het model is afgeleid van de Fiesta en rijdt bijna even goed: de zit achter het stuur is alleen iets hoger, waardoor de Ford meer overhelt in de bocht. De 1.4-liter benzinemotor is sterk genoeg;. Het gemiddelde verbruik bedraagt 1 op 13. We zouden zeker naar de zilvergrijze 1.4 ’Futura’ (2006, 118.000 km) gaan kijken, voor € 2.999 bij een autobedrijf in Drachten.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent bij de Fusion vooral euvels van elektronische aard. Slechte massacontacten bijvoorbeeld, waardoor de sleutel niet wordt herkend. Ook kan ruitensproeiervloeistof in de bougies lekken, waardoor de motor op drie cilinders gaat lopen. Kwestie van droogmaken en de lekkage opheffen. Bij exemplaren met een hoge kilometerstand wil de voorveer weleens breken.

Ford Fusion (2002 - 2011)

Hyundai Matrix (2003 – 2010)

De Matrix is ontworpen door het prestigieuze stylinghuis Pininfarina. Hij oogt een tikkeltje eigenzinnig. Hij rijdt heel behoorlijk, is voldoende comfortabel, maar de hoge zit veroorzaakt het gevoel nogal over te hellen in bochten. Met een 1.6-liter benzinemotor rijdt de Matrix gemiddeld 1 op 12,5. Bij een autobedrijf in Lisse staat een nette, zilvergrijze 1.6 ’Style’ met trekhaak (2009, 150.000 km) voor € 2.999.

Oordeel van de Wegenwacht

De Matrix geldt als zeer betrouwbaar. De sensoren op de kruk- en nokkenas kunnen weleens stuk gaan. Als er snel aan onderdelen valt te komen, is dat een kleinigheid. Beschadigde bedrading van de dynamo zorgt ervoor dat een zekering van de motorcomputer doorslaat. Een typisch klusje voor de Wegenwacht.

Hyundai Matrix (2003 - 2010)

Nissan Note (2006 – 2013)

Qua ruimteaanbod wint de eigenwijs ogende Japanner het van zijn concurrenten. Ook de bagageruimte is met een inhoud van 437 liter veruit het grootste. De Note rijdt voldoende comfortabel; de besturing voelt hooguit wat ’doods’ aan. Met een 1.4-liter benzinemotor haal je gemakkelijk 1 op 13. Bij een autobedrijf in Nispen stuiten we voor € 2.999 op een zwarte 1.4 ’Visia’ (2006, 138.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Voor Nissan-begrippen heeft de Note relatief vaak problemen. Door een storing in het contactslot blijft de startmotor weleens doorlopen en die kan daar niet tegen. De sporing van de achterwielen is af fabriek zodanig dat de banden al rond 40.000 kilometer aan vervanging toe zijn. Daar valt helaas niets tegen te doen.

Nissan Note (2006 - 2013)

Ons advies

Dit zijn drie compacte ruimtewonders voor een klein budget. Wat maakt het dan nog uit of je een SUV of een MPV rijdt? Om de kans op onverwachte kosten zo klein mogelijk te houden, zouden wij voor de Hyundai gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.