Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 9 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie kleine cross-overs voor minder dan € 20.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke kleine cross-over van maximaal 20.000 euro kun je gerust zo goed als nieuw kopen? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Kleine cross-overs zijn razend populair. Door een jong gebruikt exemplaar te kiezen, bespaar je duizenden euro’s. Wij schotelen je drie van dit soort semi-terreinwagens voor, alle afkomstig van hetzelfde moederbedrijf. Welke moet je dan hebben?

Occasions: nog jaren rijplezier voor maximaal € 1000

Citroën C3 Aircross (2017 – heden)

Citroën heeft ook van deze compacte gezins-SUV een eigenzinnige auto weten te maken. Zo kan het achterste zijruitje worden voorzien van horizontale streepjes, waar je van binnenuit gewoon doorheen kunt kijken. De kofferbakinhoud is minimaal 410 liter, best veel voor zo’n auto! Bij de dealer in Tiel staat een gloednieuwe (bouwjaar 2019) voor € 19.999, waar je normaal € 21.090 betaalt.

Oordeel van de wegenwacht

Veruit de meest voorkomende motor in alle drie modellen is de 1.2-liter driecilinder benzinemotor. Een hele betrouwbare krachtbron. In de constructie van deze motor zit een eigenaardigheidje: de distributieriem loopt in de olie. Als die riem niet tijdig wordt vervangen, kunnen er stukjes rubber in het oliecircuit terecht komen, wat dramatische gevolgen kan hebben.

Citroën C3 Aircross (2017 – heden)

Opel Crossland X (2017 – heden)

Onderhuids is de Crossland nauw verwant aan de Citroën en toch is het helemaal een Opel. De 110 pk sterke instapmotor is ruimschoots sterk genoeg en je rijdt er gemiddeld 1 op 14 mee. De Crossland X biedt eveneens 410 liter bagageruimte. Bij de Opel-dealer in Tiel staat een zwarte (2019, 24.000 km) ’Edition’-uitvoering met wat extra’s, rijklaar voor € 19.995. Een identiek nieuw exemplaar kost € 26.100. Zonder opties!

Oordeel van de wegenwacht

Bij dit type Opel komt het weleens voor dat de startmotor dienst weigert. Dat blijkt bijna altijd een kleinigheid; vermoedelijk is er een massacontact los. De Wegenwacht zet alles weer vast en je kunt weer op weg. In enkele gevallen blijkt ook het startrelais deze storing niet te overleven. Daar moet dan een nieuwe in.

Opel Crossland X (2017 – heden)

Peugeot 2008 (2016 – 2019)

Eind vorig jaar is dit type 2008 vervangen door een compleet nieuwe modelgeneratie. De bagageruimte is met een inhoud van 350 liter ook net even krapper dan bij de andere twee. D In ons land bestaat een enorm aanbod aan gebruikte exemplaren. Bij de Peugeot-dealer in Steenbergen staat een witte 130 pk Allure (5.000 km, 2019) voor € 19.995 die nieuw € 27.450 moest kosten.

Oordeel van de wegenwacht

Uiteraard is ook de Peugeot met de 1.2-liter motor best betrouwbaar. Als te lang met oude bougies wordt doorgereden, kan dat tot storingen op de individuele bobines leiden en dus uitval van een cilinder. Een probleem dat alleen bij de 2008 speelt, betreft de semi-automatische transmissie die weleens de kluts kwijtraakt. De Wegenwacht roept ‘m weer tot de orde.

Peugeot 2008 (2016 – 2019)

Onze keuze

Als we voor de beste deal gaan, heeft de Opel de voorkeur: iets meer kilometers, maar het meeste ’auto’ voor twintig mille.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.