Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 10 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie waardevaste, compacte wagens voor € 12.500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte wagen is een waardevaste aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De ANWB deed onlangs onderzoek naar de waardevastheid van compacte auto’s. De restwaarde is in hoge mate bepalend voor de prijs per kilometer, ook als jouw auto al een vorige eigenaar heeft gehad! Aan dit drietal kun je je in ieder geval geen buil vallen.

Occasions: drie keer compact én waardevast

Opel Adam (2013 – 2019)

Opmerkelijk dat juist deze Opel in het lijstje van meest waardevaste auto’s voorkomt; een succes is de vlot gelijnde stadsmini Adam nooit geweest. Van binnen is de Adam wat krap. Met de 1.0-liter driecilinder benzinemotor rijd je met gemak 1 op 15. Bij de ’outlet’ van een bekende leasemaatschappij in Breukelen staat een zwart/witte 1.0 ’Rocks’ (2017, 19.000 km) voor € 12.400.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij dit type Opel willen de individuele bobines er soms mee ophouden. Als er aan zo’n bobine valt te komen, zet de Wegenwacht het onderdeel er direct voor je in. De brandstofpomp in de tank geeft weleens de geest. Dan weigert de motor ook dienst! Andere zwakke punten zijn de krukassensor en de hoofdzekering.

Opel Adam (2013 - 2019)

Toyota Yaris Hybrid (2017 – 2020)

De bouwkwaliteit van Toyota werkt door in de restwaarde. Juist de hybride uitvoering geldt als aanrader en niet alleen vanwege het gunstige verbruik (moeiteloos 1 op 20). Dit type Yaris is altijd uitgevoerd met vijf portieren en biedt ook achterin voldoende ruimte voor volwassenen. Bij een autobedrijf in het Brabantse Veen staat een spierwitte ’Aspiration’ (2018, 30.000 km) voor een vlijmscherpe € 12.500.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Wegenwacht zijn enkele minimale storingen van de hybride Yaris bekend. Weigert de automaat, dan wordt dat veroorzaakt door een losse draad. De Wegenwacht zet die vast. Als er niet wordt gereden maar wel veel stroomverbruikers aan staan, kan de 12 Volt-accu leeg raken. Geen ramp, maar die zit slecht bereikbaar onder de achterbank.
Toyota Yaris Hybrid (2017 - 2020)

Volkswagen Polo (2017 – heden)

Volkswagens B-segmenter is al vele jaren razend populair. Het aanbod gebruikte Polo’s is gigantisch, maar de vraag naar de kleine gezinsauto is dan ook enorm. Voor een auto in deze klasse rijdt zo’n Polo ook op lange ritten uiterst comfortabel. We komen uit bij een exemplaar met wat meer ervaring zoals de witte 1.0 Comfortline (2018, 72.000 km), voor € 12.400 te koop bij een autobedrijf in Nieuwleusen.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze Polo is veel verkocht met een 1.0-liter driecilinder benzinemotor. Dat blok heeft nogal eens last van een niet-functionerende gasklep. De Wegenwacht kent een noodgreep. Daarmee kun je tenminste nog naar de garage rijden. Soms klinken er na een koude start ’klapperende’ geluiden uit de motorruimte. Dat kan in de regel geen kwaad.

Volkswagen Polo (2017 - heden)

Ons advies

De Adam is bestemd voor een klein publiek, de Polo is relatief duur. Zonder aarzelen wordt het de Toyota Yaris. Superzuinig, voldoende ruim en kwalitatief met afstand de beste van de drie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.