Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 25 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie compacte, charmante auto’s voor maximaal € 7500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte, maar charmante auto koop je voor maximaal 7500 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Zoek je een auto voor jezelf waar geen gezin in hoeft te passen? Dan hoeft je vervoermiddel hoeft eigenlijk maar aan één eis te voldoen: word je er blij van? Van een suf boodschappenwagentje natuurlijk niet. Wij tippen drie occasions waarin je lekker op jezelf kunt zijn.

Occasions: onze tips voor compacte én charmante auto’s

Audi A1 (2010 – 2018)

Een Audi is voor veel mensen een droomauto. De A1 biedt dat geliefde imago in zakformaat. De kleine auto is stevig geveerd, maar rijdt iets minder sportief dan een Mini. Desondanks is zo’n A1 behalve stabiel ook lekker wendbaar. Met de 1.4 haal je een verbruik van 1 op 14. Bij een autobedrijf in Son en Breugel staat een fraaie blauwe A1 1.4 TFSI ‘Ambition’ (2011, 150.000 km) voor € 7.499.

Oordeel van de Wegenwacht

Vanwege een beschadigde bougiekabel kan de 1.2 TSI in de A1 op drie cilinders gaan lopen. Dat valt ter plekke op te lossen. Dat geldt niet voor een opgerekte distributieketting; die reparatie loopt in de papieren. De TSI-motoren kunnen ook inwendig vervuilen. Door een reinigingsmiddel aan de brandstof toe te voegen, voorkom je problemen.

Audi A1 (2010 - 2018)

Mini Cooper (2006 – 2014)

Mini’s beschikken over een aanstekelijke charme. Leuk en opvallend, talrijke kleurvarianten en met dank aan de scherpe besturing en fabelachtige wegligging rijdt elke Mini sportief. De bagageruimte pakt bescheiden uit en het drukke interieur doet aan een kermis denken, maar dat zal de liefhebber niet uitmaken. Het tweedehands aanbod is overweldigend. Een knalrode met een wit dak en witte wielen vinden we voor € 7.495 bij een autobedrijf in Emmen (2008, 92.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Van de hier besproken generatie van de Mini zijn helaas nogal wat problemen bekend, vaak elektronisch. Het dashboard of de stuurbekrachtiging valt bijvoorbeeld uit. De Wegenwacht maakt een aantal onderdelen schoon en wellicht is het euvel dan verholpen. Zo niet, dan volgt er een dure reparatie. Met name de 1.6 THP-motor is berucht.

Mini Cooper (2006 - 2014)

Suzuki Swift (2005 – 2010)

De Swift die Suzuki in 2005 op de markt bracht, is schatplichtig aan de moderne Mini. De Suzuki is er echter ook met vijf portieren. De binnenruimte houdt niet over, wel twee serieuze stoelen voorin. De Swift biedt sportieve rijeigenschappen, met een nauwkeurige besturing en uitstekende wegligging. Bij een autobedrijf in Apeldoorn stuiten we op een krachtige 1.6 Sport (2009, 58.000 km), zwart, voor € 7.499.

Oordeel van de Wegenwacht

Zoals het een Japans kwaliteitsproduct betaamt, kent de Wegenwacht geen serieuze euvels die bij de Swift vaker voorkomen. Bij de voorwielen kan de ring van de ABS-sensor losraken waardoor een rammelend geluid ontstaat. De Wegenwacht voert een noodreparatie uit: daarna moet er in de garage zo snel mogelijk een nieuwe ring op. Dat is alles!

Suzuki Swift (2005 - 2010)

Onze keuze

De aantrekkingskracht van de Mini is enorm, maar ook je keuze voor de Audi hoef je niemand uit te leggen. Als je je gezond verstand laat meewegen, valt de Suzuki echter het meeste aan te raden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.