Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 13 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Occasions: 3 verrassend ruime cabrio’s voor minder dan 5000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke verrassend ruime cabrio koop je voor maximaal 5.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Er is zon op komst! De hele week is het rond de 13 graden! Als cabrioliefhebber begint het te kriebelen: je wilt een cabriolet! Je partner is minder enthousiast. Want waar laat je de kinderen? En hoe zit dat in de winter? Geen ruzie maken: deze open auto’s zijn geschikt voor het hele gezin én om het hele jaar te gebruiken.

Drie verrassend ruime cabrio’s voor minder dan 5000 euro

Volkswagen Eos (2006 – 2013)

De Eos is een comfortabele occasion. Met het dak dicht is er 358 liter bagageruimte voorhanden. Daarmee biedt de Volkswagen de grootste kofferbak van dit drietal. De bijzondere dakconstructie zorgt wel voor extra gewicht, waardoor de 1.6-liter instapmotor feitelijk te licht is. Geen punt: bij een autobedrijf in Hoogeveen staat voor € 4.950 een fraaie grijze Eos 2.0 FSI (2007, 187.000 km) te koop.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

De (T)FSi-motoren kunnen bij hoge kilometerstanden last krijgen van doorgesleten coating in de cilinders, wat tot zware motorschade leidt. In het algemeen verbruiken deze motoren ook meer olie dan gemiddeld. Blijven peilen dus! Een kapotte brandstofpomp is een lastige kwaal: het onderdeel zit in de tank, waardoor een reparatie duur uitpakt.

Volkswagen Eos (2006 - 2013)

Opel Astra TwinTop (2006 – 2010)

De TwinTop rijdt op zich goed, maar is net als alle andere Astra-varianten geen uitschieter op het gebied van comfort of weggedrag. De bagageruimte meet een bescheiden 200 liter, maar gelukkig kan de achterbank plat. De 1.8-liter benzinemotor zorgt voor redelijk vlotte prestaties en verbruikt gemiddeld 1 op 12. Wij kiezen de zilvergrijze 1.8 Cosmo (2007, 120.000 km), voor € 4.999 bij een autobedrijf in Hooge Zwaluwe.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Deze generatie van de Astra wordt geplaagd door elektronische euvels. Spuit de motorruimte nooit schoon met een hogedrukreiniger, want dan kan er water doordringen in de stekkers van de centrale computer. De elektronische stuurbekrachtiging valt weleens uit en de dynamo stopt er soms mee. Afhankelijk van het euvel weet de Wegenwacht raad.
Opel Astra TwinTop (2006 - 2010)

Ford Focus C/C (2004 – 2011)

Deze Focus is een fijne auto. Niet te hard geveerd, met een prima wegligging en een ragfijne besturing. Niet moeders mooiste, want zo’n bijzondere dakconstructie vroeg wat creativiteit van de ontwerpers. Voor rustig toeren is een 1.6-liter benzinemotor krachtig genoeg. Daarmee rijd je zomaar 1 op 14. Bij een autobedrijf in Vlaardingen stuiten we op een zilvergrijze 1.6 Trend (2008, 160.000 km) voor € 4.699.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

In dit type Focus zit achter de bekleding van de voetenruimte een zekeringkast aan de kant van de voorpassagier. Als daar per ongeluk tegenaan wordt getrapt, kunnen storingen optreden. Doorgaans snel te verhelpen. Dat geldt ook voor een los of slecht bevestigd massacontact onder de accubak. Daardoor wil de motor soms niet starten, maar de Wegenwacht zet de boel weer vast.
Ford Focus C:C (2004 - 2011)

Ons advies

Op zoek naar een praktisch bruikbare occasion cabrio laten we de Eos toch maar staan vanwege de te verwachten problemen bij een dergelijke hoge kilometerstand. De Focus rijdt het beste, maar oogt wat saai. Dan wordt het toch de Opel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.