Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 13 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: vijfcilinder Lancia Lybra, echte schoonheid zit van binnen

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Lancia Lybra.

Lancia kwam in 1999 met de Lybra. In eerste instantie als sedan, maar een jaar later ook als SW. Echt lang was het model niet in productie. In 2005 rolde de laatste van de productieband af.

Lancia Lybra, het mooiste interieur van het jaar

Een Lancia-advertentie Autovisie magazine in 2000 luidde: “Het is de innerlijke schoonheid die mij vervoert.” Een leuke marketingquote, al was de redactie in 1999 daadwerkelijk positief over het interieur van de Italiaan.

Lancia Lybra, occasion
Lancia Lybra occasion. (Afbeelding: AutoTrack)

Net voor de eeuwwisseling won de Lybra de titel ‘mooiste interieur van het jaar’. “Het interieur is een betere prestatie dan het exterieur. De Lybra is gewoon mooi van binnen, aldus wij van Autovisie. In die mening staan wij niet alleen; de lezer denkt er net zo over.”

Een goede automatische versnellingsbak

Toch is niet alleen het interieur van de occasion goed. Ook de automatische versnellingsbak was voor zijn tijd erg verfijnd. “Comfortabel schakelen, volledig automatisch dus, heet bij Lancia’s Lybra ‘Comfortronic’. Indien gewenst kan de transmissie ook razendsnel met de versnellingspook door de versnellingen worden geleid. Automatisch en sportief in één.”

Lancia Lybra, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“De versnellingspook ziet eruit als die van een normale handbediende versnellingsbak. Niks J-gate of ander ingewikkeld schakelschema om vanuit P (van parkeren) naar D (van drive) te komen. Een ring optillen en de pook naar achteren bewegen is voldoende (Full-auto).”

Een occasion met vijfcilinder

“Opmerkelijk is dat de bak het beste in de vijfcilinder naar boven weet te halen. In de Lybra met vijfcilinder en handbak hadden we meer dan geregeld de indruk dat de krachtbron lui was en er veelvuldig met de zweep van langs moest hebben. In combinatie met de automaat hebben we dat gevoel nimmer gehad.”

Lancia Lybra, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“In Sport weet de transmissie minder te overtuigen. Hij blijft dan wel heel lang in dezelfde versnelling, soms met oncomfortabel hoge toerentallen. Dan is de keuze voor een sportieve rijstijl nog nadrukkelijker, omdat de bestuurder besluit de bak zelf te bedienen. En dat gaat voortreffelijk: snel, nauwkeurig en zonder haperen. Precies zoals het hoort.”

Lancia Lybra als occasion

Autovisie vindt zo’n Lancia Lybra als occasion. Het model beschikt over de 2,0-liter vijfcilinder met 4 kleppen per cilinder.

Lancia Lybra, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

De krachtbron levert 154 pk en 186 Nm aan koppel en de topsnelheid bedraagt 210 kilometer per uur. Als stationwagen legt de Lybra de nul-naar-honderd-sprint in 9,9 seconden af.

Deze occasion wil je: Lancia Gamma Coupé, klassiekerstatus nabij?

De aangeboden occasion komt uit 2003 en heeft iets meer dan 95.000 kilometer ervaring. De verkoper vraagt voor de auto 6.750 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.