Bart van den Acker
Bart van den Acker Occasions 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 compacte MPV’s voor maximaal 2500 euro

We hebben het al vaak gezegd: kijk verder dan de grote merken. Dit is een mooie uitdaging: we gaan op zoek naar een compacte MPV voor een bescheiden budget. Wie durft het aan om te kiezen voor een merk dat niet meer in Nederland wordt geleverd? We zetten er twee naast de absolute bestseller in deze klasse.

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte MPV koop je voor maximaal 2500 euro? Autovisie selecteert wekelijks de beste occasions.

Occasions: drie compacte MPV’s voor maximaal 2500 euro

  • Chevrolet Spark (2010 – 2014)
  • Daihatsu YRV (2000 – 2006)
  • Opel Meriva (2003 – 2010)

1. Chevrolet Spark (2010 – 2014)

Een groot deel van de betaalbare Spark-occasions zijn ‘bi-fuels’, oftewel auto’s met een af fabriek ingebouwde autogas-installatie. Op dit prijsniveau is een astronomische kilometerstand een logische consequentie. Wie nog véél kilometers gaat rijden, kàn met zo’n Bi-Fuel nog wel een tijdje vooruit. In de stad is de 1,0 voldoende, maar als er ook snelweg wordt gereden, heeft de 1,2 de voorkeur.

Compacte mpv, occasions, occasion Chevrolet Spark, 2500 euro

De Spark is nog steeds een lekker opvallende verschijning. Voor kinderen is de achterbank ruim genoeg, maar met maar 170 liter inhoud is de bagageruimte wel heel krap. Los van de bi-fuels, staan er niet zoveel Sparks meer in het land. Bij een autobedrijf in Roosendaal staat een lichtblauw metallic 1,2-16V LT (2011, 131.000 km) voor slechts € 2.250.

De techniek van de occasion

De Koreaanse Chevrolets, oorspronkelijk heette het merk ook hier Daewoo, hebben nooit het kwaliteitsniveau van andere Koreaanse merken bereikt. Daarmee zijn het nog geen slechte auto’s, zeker niet vergeleken met sommige Europese merken. Specifiek voor de Spark zijn alleen wat elektronische euvels die soms de kop opsteken bekend. Dat hoeft niet heel ingewikkeld of kostbaar te zijn, maar vervelend is het wel als zo’n Spark zonder een voor een leek aanwijsbare oorzaak er ineens mee ophoudt.

2. Daihatsu YRV (2000 – 2006)

‘Young Recreational Vehicle’ is de fraaie betekenis van YRV, maar waar dat ‘young’ nou precies op slaat? Uiterlijk is hij nog steeds lekker eigenwijs, met de dubbele oplopende ruitlijn. Bovendien is het interieur best ruim, mede omdat de zitpositie niet hoger is dan in een hatchback of zo. De bagageruimte is met 165 liter ook wel beperkt.

Compacte mpv, occasions, occasion Daihatsu YRV, 2500 euro

Op de weg is de YRV vooral een heel gemakkelijk rijdende auto, waarmee iedereen overweg kan, al is de carrosserie wat onoverzichtelijk. Ze staan niet meer op elke straathoek, maar een nette YRV is best te vinden, zoals de donkerblauwe ‘S’ met wat opties (2001, 94.000 km) bij een voormalige dealer in Hellevoetsluis, rijklaar voor € 2.450.

De techniek van de occasion

Weet u waarom Daihatsu in Europa niet meer wordt geleverd? Heel simpel, er viel na de verkoop voor autobedrijven geen droog brood mee te verdienen. Afgezien van jaarlijks een servicebeurtje en na vele jaren heel misschien een keer een paar nieuwe banden gebeurde er gewoon niks. De dealers, die sterk afhankelijk zijn van de werkplaats, waren gedwongen er van alles bij te doen, bijvoorbeeld ‘een reparatiemerk’ erbij nemen. Omgekeerd pleit dat voor de uitstekende kwaliteit van het hele merk en de YRV is daarop geen uitzondering.

3. Opel Meriva (2003 – 2010)

Het is vreemd dat heel deze klasse gewoon is verdwenen uit het aanbod nieuwe auto’s. Opel had hier met de Meriva echt een bestseller te pakken, met als gevolg dat er nog honderden in het land staan, óók voor dit kleine budget. De Meriva bood véél, variabele ruimte in een compact formaat. De achterbank is te verschuiven en verbreden, de minimale bagageruimte is 350 liter groot. Knap, maar die bank maakt ‘m zwaar, door de hoge bouw is rijden geen fijne ervaring, hij is wat instabiel en heeft veel last van zijwind.

Compacte mpv, occasions, occasion Opel Meriva, 2500 euro

Die populariteit maakt ‘m relatief duur. Voor ons budget zouden we kiezen voor de 1,4 ‘Temptation’ (2008, 227.000 km) voor € 2.499 bij een autobedrijf in Deventer.

De techniek van de occasion

De Meriva kent nogal wat kwaaltjes, die overeenkomen met andere Opels met dezelfde technische basis. Plotseling wegvallende instrumenten, elektrische stuurbekrachtiging die weigert, een motor die plotseling op drie cilinders loopt (direct uitzetten!), dat zijn geen verbazingwekkende euvels. Gekker is vocht dat weet door te dringen in de linkerachterstijl. Daar zit een elektronisch massapunt en als dat echt nat wordt, houdt de motor er mee op. Een monteur die dit niet weet, kan heel lang zoeken, maar bij Opel-garages is dit uiteraard een bekend verschijnsel.

Welke occasion wordt het?

Sorry voor alle Meriva-rijders, maar dat is zeker niet de beste keuze. Het gaat mede door de kwaliteit, die zwaarder gaat wegen naarmate de jaren tellen, tussen de twee Aziaten. De Daihatsu is uiterlijk best grappig, maar bovendien absoluut de beste koop.

Tweedehands auto kopen? Deze occasion is het veiligst voor jou en je gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.