Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 14 dec 2021

Deze occasion wil je: Glas 1300 GT, het door BMW vergeten merk

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een zeer zeldzame Glas 1300 GT.

Veel jonge autoliefhebbers zal het merk Glas niet heel veel zeggen. De van origine fabrikant van brommers bestaat al sinds 1966 niet meer toen het gekocht werd door BMW. Kenners weten dat bijvoorbeeld de BMW 1700 eigenlijk een Glas is met een BMW-logo. Het bedrijf gebruikte dan ook al veel van de techniek uit Beieren, al was de Glas 1300 GT meer dan een koele Duitser.

Italiaans Design

Om het een volbloed te noemen gaat te ver maar de carrosserie was wel vormgegeven door de Italiaan designer Pietro Frua, die bijvoorbeeld ook de schetsen voor de Maserati Quattroporte maakte.

Occasion, Glas 1300
(Afbeelding: NederlandMobiel)

Het model werd als Cabriolet en Coupé geleverd. En wordt gekenmerkt door zijn scherpe neus met ronde koplampen. In 1963 sprak de redactie van Autovisie vol lof over het ontwerp. “Wij zijn van mening, dat Frua niet alleen iets heeft gemaakt, dat veel van wat eerder uit handen van deze ontwerper kwam voluit in de schaduw stelt, maar durven zelfs zover te gaan te stellen, dat dit één der allerbeste carrosserieën is, die ooit een seriewagen sierde.”

Vol lof over de Glas 1300 GT

Naast het design was ook de motor een prima staaltje techniek voor de Glas 1300 GT. “De motor is weer een derivaat van de buitengewoon fraaie krachtbron, die in de Glas S 1004 Coupé voor het eerst debuteerde en waarvan afleidingen later ook in de 1204 en de 1500 verschenen. In dit geval meet hij 1300 cc en is hij, voorzien van twee Solex-carburateurs, goed voor 75 pk bij 5800 omwentelingen per minuut.”

“Deze motor stelt zijn berijder tot hoge sportieve genoegens in staat, maar is tevens in het geheel niet afkerig van een middagje winkelen. De 4-versnellingsbak met volledige synchronisatie volgens Porsche-patent wordt bediend door middel van een kort, in het midden geplaatst pookje. De achteras is star als bij de andere grotere Glas-wagens en wordt geleid en afgeveerd door bladveren.”

Deze occasion wil je: Mazda 626, de vergeten jaren 80 coupé

“Het behoeft geen betoog dat het interieur van een ambitieus opgezette wagen als deze in overeenstemming is met het exterieur ervan. (..)Een instrumentenbord in klassiek-strakke stijl, met ronde meters en alles waarnaar de hand tijdens het rijden tasten kan, rechtstreeks voor het grijpen. Gecompleteerd met kuipzittingen, die beter gerieflijker en beter ademend zijn dan de reeds voortreffelijke, waarmee de S 1004 en 1204 zijn uitgerust. In dit geval dan aangevuld met een “nood”- of kinderbank, dit alles vervaardigd door de blijkbaar voortreffelijke “meubelmakers” van Glas.

De Glas 1300 GT occasion

Autovisie vindt bijna 59 jaar later een Glas 1300 GT zoals wij hem in 1963 reden. Het exemplaar komt uit april 1965 en is oorspronkelijk geleverd in Zweden. De kilometerstand ligt volgens de verkoper hoogstwaarschijnlijk op 90.000 kilometer. De aanbieder vraagt 33 mille voor de bijzondere klassieker.

(Afbeelding: NederlandMobiel)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze occasion wil je: Glas 1300 GT, het door BMW vergeten merk
Sluiten