Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions van maximaal € 15.000 18 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 compacte cross-overs voor minder dan 15.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte crossover koop je voor minder dan 15.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Sommige kledingstukken blijven in de mode. Dat geldt schijnbaar ook voor kleine crossovers, waarvan er nieuw alleen maar meer verschijnen. Goed nieuws voor de occasionkoper, want dat overweldigende aanbod heeft een gunstig effect op de prijs van deze oudgedienden!

Drie compacte cross-overs voor minder dan 15.000 euro

  • Kia Stonic (2017 – 2020)
  • Opel Crossland X (2017 – 2021)
  • Peugeot 2008 (2016 – 2019)

Kia Stonic (2017 – 2020)

In de Kia Stonic zit je wat minder hoog dan in andere kleine semi-terreinwagens. De kofferbakinhoud is met minimaal 352 liter bescheiden, maar het interieur biedt genoeg ruimte voor vier volwassenen. De afwerking is netjes en degelijk, zoals we dat inmiddels van Kia gewend zijn. De driecilinder benzinemotor geldt in deze klasse als voorbeeld, maar de vierpitter loopt nóg fijner.

Kia Stonic, 15.000 euro, occasion, occasions

Dat komt mede door de precies schakelende zesbak. De krachtbron is ook mooi stil op kruissnelheid. Een gemiddeld verbruik van 1 op 14 blijft haalbaar. Een mooie Stonic staat niet op elke straathoek, maar bij een autobedrijf in Wissenkerke vinden we een compleet uitgeruste 1.2 (4-cil., 2017, 67.000 km) voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Bij de Stonic kan de krukassensor stuk gaan. De motor start dan niet en het lampje van de rijstrooksignalering brandt. Uiteindelijk slaat de motor wel aan, maar het advies is om direct naar de garage te rijden. Dat moet je juist niet doen, wanneer de driepitter op twee cilinders loopt. De injector van een cilinder geeft in dat geval niet thuis. De Wegenwacht kent een noodgreep, maar er moet uiteindelijk een nieuwe injector in. Met een lege batterij in de sleutel is de motor via een simpele noodgreep toch te starten.

Opel Crossland X (2017 – 2021)

Een stoer uiterlijk is bij dit type auto erg belangrijk. Juist op dat vlak scoort deze Opel punten, al valt over smaak altijd te twisten. Waar iedereen enthousiast over zal zijn, is de grote bagageruimte. Met minimaal 410 liter laat de Crossland X zijn concurrenten flink achter zich. De laadvloer is variabel: altijd handig! De 1.2-liter driecilinder heeft weinig trekkracht bij lage toeren.

Opel Crossland X, 15.000 euro, occasion, occasions

Dat vraagt wel een aanpassing in jouw rijstijl. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 1 op 14. Tweedehands is er veel keuze, al gaat het vaak wel om exemplaren met een hogere kilometerstand. Bij een autobedrijf in Wormerveer stuiten we voor € 14.950 op een mooie blauwe 1.2 ‘Online Edition’ (2019, 81.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Deze Opel is technisch gelijk aan de Peugeot 2008. Voor die auto geldt, dat de 1.2-liter benzinemotor alleen betrouwbaar blijft bij tijdig en deskundig onderhoud. Goedkope olie kan de distributieriem aantasten en dat leidt mogelijk tot zware motorschade. Ook kapotte bobines komen voor. Tijdig vervangen voorkomt veel ellende. Specifiek voor de Opel kent de Wegenwacht massaproblemen in de motorruimte. Daardoor gaat de startmotor kuren vertonen. Een versnellingsbak die bijgeluiden maakt, is ook een bekend verschijnsel. Dat is niet fijn, maar de auto blijft gewoon rijden.

Peugeot 2008 (2016 – 2019)

De Peugeot 2008 geldt als een van de grondleggers van dit segment. Het model heeft een eigenwijze, vrolijke uitstraling. De vering werkt weliswaar mooi soepel, maar vanwege de hogere zit voel je zijdelingse bewegingen daardoor extra. Rustig aan dus op rotondes, wanneer je passagiers bij je hebt! De kofferbak heeft een inhoud van 352 liter en ook de ruimte voor de inzittenden is bescheiden.

Peugeot 2008, 15.000 euro, occasion, occasions

Achter het stuur lees je de instrumenten af óver het stuur. Met de 1.2-liter driecilinder is een verbruik van 1 op 14 normaal, al moet de 82 pk sterke motor er relatief hard voor werken. Bij een autobedrijf in Lemmer wordt een zilvergrijze 1.2 ‘Signature’ (61 kW, 2019, 41.000 km) voor € 14.999 te koop aangeboden.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

De 2008 heeft vaak de 1.2-liter driecilinder benzinemotor, die ook bij Opel wordt gebruikt. De voorwaarde van tijdig en deskundig onderhoud geldt dus ook hier. Zo voorkom je problemen met een aangetaste distributieriem en ‘doorgeslagen’ bobines. Als de accu leeg is geweest, raakt de automatische transmissie soms van slag. Dat lost de Wegenwacht ter plekke voor je op.

Ons advies voor de occasions

Onze voorkeur gaat in dit geval uit naar de Opel, met name vanwege z’n binnenruimte. Dat geldt voor de meeste occasionkopers: veel Crosslands van deze prijs hebben al de nodige kilometers ervaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.