Coen Grutters
Coen Grutters Occasions 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel kost een 100 jaar oude Ford Model T als occasion?

Het was een van de eerste massaproductieauto’s ter wereld: de Ford Model T. Tussen 1908 en 1927 zijn er zo’n 15 miljoen exemplaren gebouwd en verkocht, waarna de auto werd opgevolgd door de Model A. Een behoorlijk aantal. Dat maakt ons nieuwsgierig: hoeveel betaal je nu eigenlijk voor een de Ford Model T als occasion?

Opvallend genoeg konden we deze auto, waar er dus miljoenen van hebben rondgereden, niet vinden op de gangbare occasionsites. Na even speuren vonden we wel drie exemplaren op Marktplaats.

108 jaar oude Ford Model T-occasion

Twee van die exemplaren – één uit Leeuwarden en één uit Reeuwijk – komen uit het jaar 1915. Beide zouden een gereviseerde motor en versnellingsbak hebben. Tsja, dat mag ook wel na 108 jaar. Wat voor motor drijft deze oudjes aan? Een 2,9-liter viercilinder met een duizelingwekkende 20 pk. Gelukkig weegt de Ford Model T maar iets meer dan 800 kilogram.

Ford Model T occasion
Deze occasion staat in Reeuwijk te koop. (Afbeelding: Marktplaats)

Geïnteresseerd in een van deze stokoude occasions? De aanbieder van de Ford Model T-occasion uit Reeuwijk wil graag een kleine 23.000 euro zien voor zijn oldtimer, terwijl voor het model dat in Leeuwarden te koop staat bijna 25 mille moet worden afgetikt.

Nieuw 290 dollar

Toch staat er een goedkopere Ford Model T te koop. Zo kost dit exemplaar uit 1924 je 18.750 euro. Veel geld, maar ook veel historie. Ford versimpelde het productieproces, waardoor de auto op goedkope wijze in grote oplage kon worden gemaakt.

Ford Model T occasion
Een Ford-fabriek in 1926. De Model T was een van de eerste auto’s die aan de lopende band en op grote schaal werd geproduceerd. (Afbeelding: ANP)

99 jaar geleden, toen deze occasion van de band rolde, kostte een Ford Model T in de Verenigde Staten 290 dollar. Uiteraard geeft dit een ietwat vertekend beeld, aangezien inflatie de waarde van geld in al die jaren aanzienlijk omlaag heeft gebracht. Desondanks valt deze prijs enorm mee. Gecorrigeerd voor inflatie kom je uit op een bedrag van nog geen 5.200 dollar.

Modernere Ford

Heb je niks met oldtimers? Dan vind je dit model wellicht interessant. Eveneens een Ford, maar hij is 99 jaar jonger, heeft bijna 17 keer zoveel vermogen en het prijskaartje is een hele tik groter. Wij voelden hem stevig aan de tand in een steengroeve.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.