Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 4 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Mazda MX-3, de betaalbare vergeten MX met V6

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Mazda MX-3.

Bij de meesten van ons is de MX-3 allang uit het geheugen verdwenen, maar niet zijn hilarische commercial met zes op het motortoerental meebewegende dwergen in sportkleding.

Mazda op zijn best

Eind jaren 80, begin jaren 90 is Mazda qua modellenaanbod (en reclamecampagnes) op zijn best. Denk aan de verse MX-5, de aalgladde MX-6, de brute derde generatie RX-7. Ook de reguliere modellen zijn stuk voor stuk eigenzinnig en aantrekkelijk.

Mazda MX-3, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

De MX-3 debuteert in 1991 op de autosalon van Genève en moet een potje gaan breken in het populaire segment der compacte coupés. Het is feitelijk de opvolger van de bij ons volstrekt onbekende Mazda Étude, een onopvallend coupeetje op 323-basis, en komt elders onder de namen Eunos Presso en Autozam AZ-3 op de markt.

Mazda MX-3 occasion met V6

Voor de nieuwe boreling pakt Mazda de zaken grondiger aan en ontwikkelt een uniek platform met onderstelcomponenten van de 323. Daarnaast krijgt de MX-3 de beschikking over een zeer compacte 24-kleps V6, 1,8 liter groot en 133 pk sterk.

Mazda MX-3, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Naar verluidt is deze keuze ingegeven door het Japanse wegenbelastingstelsel, dat grote motoren in kleine auto’s beboet. Helaas levert de motor de MX-3 niet de sportiviteit op die de concurrentie biedt. Hij is gezapig en levert in tegenstelling tot wat je van een V6 mag verwachten weinig koppel bij lage toerentallen.

Deze occasion wil je: Volvo C30 T5 R-Design Polestar

Onderstel en besturing zijn puik en kunnen met gemak meer vermogen aan. Er is ook een 1.6 vierpitter met 90 pk, maar loop daar maar met een grote boog omheen. De grootste concurrentie komt uit eigen huis: de briljante, achterwielaangedreven MX-5.

Economische recessie

Als Japan in 1992 in een lange economische recessie raakt en als gevolg daarvan ook bij Mazda de broekriem moet worden aangehaald, is de keuze niet moeilijk. De MX-3 vervalt en de dwergen kunnen met pensioen, ten faveure van de mateloos populaire roadster. Een wat moeilijk vormgegeven 323 Coupé en een enkele MX-5 met vast dak proberen in het gat te springen. Daarna doet Mazda nooit meer een serieuze poging om een compacte coupé te bouwen.

De Mazda MX-3 als occasion

Autovisie vindt een Mazda MX-3 als occasion. De Japanner beschikt over de kleine V6 en heeft slechts 136.080 kilometer ervaring.

Mazda MX-3, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

De auto komt uit 1992 en is 8 jaar nadat-ie de fabriek uitrolde naar Nederland geïmporteerd. De verkoper vraagt 5.500 euro voor de MX-3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.