Coen Grutters
Coen Grutters Occasions 21 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze niet eens zo dure occasion wordt alleen maar meer waard

Vooropgesteld: investeren in auto’s is zelden een goed idee. Toch zijn er, zeker met het oog op een elektrische toekomst, tweedehands auto’s te koop die mogelijk alleen maar meer waard worden. We lichten een leuke occasion voor je uit.

De meeste auto’s zijn juist een kei in het verliezen van waarde. Afschrijving noemen we dat. Vooral nieuwe auto’s hebben er last van. Zodra je de dealer gedag zwaait, is je hagelnieuwe auto vaak al tientallen procenten minder waard. Maar ook als je een occasion koopt, loop je dit risico.

Occasion die mogelijk meer waard wordt

De kunst is het vinden van de pareltjes die wél meer waard worden. Memphis Depay denkt beet te hebben met deze zeldzame bolide. Veelal zijn dit auto’s met een gelimiteerde oplage. Denk bijvoorbeeld aan de duurste occasion van Nederland, met een vraagprijs bijna twee keer zo hoog als de nieuwprijs. Het probleem is dat dergelijke wagens al schreeuwend duur zijn om mee te beginnen.

Deze occasion wil je: Nissan 350Z, veel voor weinig

Gelukkig zijn er ook betaalbare occasions die mogelijk meer waard worden. Deze moeten het wellicht meer van hun historie en cultstatus hebben dan van een beperkte oplage. Een mogelijke kanshebber is de Nissan 350Z.

Nissan 350Z als future classic

De site The Car Investor stelt dat Nissan 350Z-occasions na jaren van lichte daling, sinds 2021 juist in prijs stijgen. De 280 pk sterke Nissan is een icoon in de Z-modelreeks. Hoewel vrij veel exemplaren van de goedkope sportwagen zijn gebouwd, staat er slechts een handjevol te koop in Nederland. Cabrio’s starten bij zo’n 12.000 euro, terwijl je voor een coupé zo’n 5.000 euro meer moet betalen. Het advies zou wel zijn om een net exemplaar te kopen.

 

Er mogen dan wel vrij veel exemplaren van de V6-sportwagen gebouwd zijn, een groot deel daarvan is niet meer origineel. Juist die niet verprutste modellen kunnen het in de toekomst mogelijk goed doen. De investeringswebsite verwacht de komende jaren een geleidelijke prijsstijging van Nissan 350Z als occasion.

Andere tweedehands auto’s die in waarde kunnen stijgen

Andere modellen die het volgens ons scoorpotentie hebben in de toekomst, zijn de originele Tesla Roadster. Dit is de eerste serieuze elektrische sportwagen. Een occasion met historie dus. Helaas betaal je er tweedehands al gauw meer dan een ton voor. Een andere kanshebber is de BMW 1M. Dit is een échte liefhebbersauto en ongetwijfeld een future classic. Ze zijn schaars en jammer genoeg niet meer voor een schijntje op te pikken. Aan een BMW 1M ben je nu zo’n 50.000 euro kwijt.

Zoek je liever zelf naar een occasion die in waarde kan stijgen? Let dan op de volgende punten. The Car Investor heeft een checklist samengesteld om in te kunnen schatten of een tweedehands auto in waarde zal stijgen. Zo is het type auto belangrijk. Is de occasion bijvoorbeeld massaal geproduceerd of slechts in beperkte oplage gebouwd. Heeft-ie unieke eigenschappen en is de occasion stijlvol?

Verder moet je uitzoeken hoeveel er nog van over zijn en of de tweedehands auto duur is in onderhoud. Zoals we net al schreven is het ook van belang dat de wagen in originele staat verkeert. Daarnaast doet een cult following de toekomstige waarde ook geen kwaad. Mede dankzij de Fast & Furious-filmreeks zit dat bij de Nissan 350Z wel goed.

Investeren in een betaalbare occasion kent risico’s

Voordat je je spaarrekening leegrooft om een van deze occasions te bemachtigen, is het belangrijk dat je weet dat een prijsstijging nimmer een garantie is, eigenlijk net als bij beleggen. Bovendien is het de vraag wat prijzen van tweedehands auto’s gaan doen als verbrandingsmotoren straks mogelijk definitief in de Kliko worden gesmeten. Dit kan ervoor zorgen dat ook de prijzen van deze occasions kelderen. Aan de andere kant kan de drang naar een future classic daarmee ook groeien, waardoor ze juist meer waard worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.