Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 7 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Zwaardere straffen voor dronken bestuurders

Met een slokje teveel op achter het stuur kruipen doe je niet. Degene die het niet zo nauw nemen met de regels kunnen binnenkort rekenen op zwaardere straffen, waaronder een jaar celstraf.

beschonken bestuurder

Beschonken bestuurders die de politie nu betrapt, komen te makkelijk met hun daden weg. Dat vindt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Daarom heeft hij een wetsvoorstel ingediend waarin de straffen voor deze overtreding zwaarder worden. Met het nieuwe voorstel wil Grapperhaus rechters meer bevoegdheid geven om alcomobilisten harder aan te pakken door bijvoorbeeld direct een rijontzegging op te leggen. Dit geldt dan ook voor wanneer de bestuurder in hoger beroep gaat. Nu mag bij een hoger beroep nog gewoon gereden worden. Een dergelijk rijverbod mag tot maximaal 5 jaar duren.

Rijverbod

Als bestuurders in de toekomst een rijverbod van langer dan 2 jaar opgelegd krijgen, dan vervalt direct hun rijbewijs. Om de weg weer op te mogen, moet aan het einde van die twee jaar herexamen gedaan worden. Dat geldt ook voor automobilisten die vaker achter elkaar de fout in zijn gegaan waardoor hun totale rijverbod langer dan 2 jaar duurt. Bestuurders die tijdens het rijverbod weer achter het stuur kruipen, krijgen een celstraf. Volgens Grapperhaus kunnen niet alleen bestuurders onder invloed dergelijke ontzeggingen verwachten, ook ‘andere vormen van wegpiraterij en notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen’ worden zo bestraft.

“Er zijn misschien minder fuikcontroles, maar we controleren nu veel gerichter, met onopvallende auto’s. Mensen worden echt nog bij de lurven gepakt. En met dit nieuwe systeem gaan mensen zien: het is lik op stuk. Als je zo onverantwoord bezig bent dat je met alcohol of drugs het verkeer in gaat, dan zal je het weten ook,” laat Grapperhaus tegenover de NOS weten.

Aangenomen

Het nieuwe wetsvoorstel komt in navolging van een eerder voorstel dat afgelopen dinsdag al door de Eerste Kamer is aangenomen. Hierin staat dat de maximale straffen voor ernstige verkeersdelicten omhoog gaan. Dit voorstel gaat volgend jaar in en vanaf dan kunnen automobilisten die teveel alcohol in hun bloed hebben voor maximaal een jaar de cel in verdwijnen. Nu is dat nog drie maanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.