Autovisie
Autovisie Nieuws 17 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo bijzonder is de Maserati MC12 Goodwood

Tijdens zijn eerste Europese toer stond de Maserati MC20 tijdens de Famiglia Tridenti 2020-dag in het Belgische Namen zij aan zij met de laatste supercar van het Italiaanse merk, de MC12. Een bijzonder samenzijn, vooral omdat de bewuste MC12 een hyperexclusieve Goodwood-editie is met een heel bijzonder verhaal. Dit is hem!

Een maand terug introduceerde Maserati zijn nieuwe supercar, de MC20. De naam is een verwijzing naar de race-activiteiten van het merk, waarbij MC staat voor Maserati Corse. Het getal 20 duidt op het decennium waarin we inmiddels leven. Hoewel de MC20 eerst enkel als straatauto is gepresenteerd, komt de raceversie er nog aan. Daarmee refereert Maserati ook naar de vorige supercar. Die MC12 draagt eveneens de naam van de race-afdeling. Het getal 12 staat hier echter voor het cilindertal van de achterin geplaatste motor. Maar anders dan de MC20 is dat de MC12 ontstond als raceversie voor het GT-kampioenschap, waarvan door homologatie-eisen minimaal 25 straatversies van moesten worden gebouwd.

 

Na twaalf komt dertien

Maserati maakte van de MC12 uiteindelijk twee series van 25 auto’s. Daar bovenop kwam nog een reeks van twaalf exemplaren van een van de GT-racewagen afgeleide circuitversie. Met die zogeheten Corsa-editie mocht niet op de openbare weg worden gereden, evenmin deelgenomen worden aan races. Maserati bouwde de MC12’s in 2004, 2005 en 2006. Eén exemplaar volgde veel later, en dat is deze Goodwood-editie.

Nieuw gebouwd

Een van de GT1-rijders kwam vanwege zijn race-activiteiten geregeld in de Maserati-fabriek en bij Maserati Corse. Zo ook in 2011. Tijdens het bezoek viel zijn oog op een carbon fibre monocoque van een MC12. Hij vroeg wat ermee ging gebeuren. De Maserati-medewerker legde uit dat die tub een reserve-exemplaar was voor het geval een van de GT1-racers crashte. Op het moment dat er niet meer met de MC12 werd geracet, bood de fabrikant de tub alsnog aan de klant aan. Het idee ontstond om op basis van die monocoque nog een MC12 te vervaardigen. De Italiaanse autobouwer stemde met het plan in. En zo begon men aan de bouw van de allerlaatste MC12.

Maserati MC12 Goodwood Noël van Bilsen - 1

Ingevlogen

Tenminste, het project werd direct weer gestaakt, want de nieuwe ceo van het merk, de inmiddels overleden Sergio Marchionne, annuleerde alle lopende plannen. In samenwerking met meervoudig MC12 GT-kampioen en MC12-onderhoudsspecialist Michael Bartels van Vitaphone Racing werd de bouw van de supercar voortgezet. Vanuit Italië werden de techneuten overgevlogen en ontbrekende componenten (95% van de onderdelen) werden volgens fabriekswaardes opnieuw vervaardigd. Na acht werkdagen stond er een MC12.

Special paint

Gekozen werd om de auto tijdens de 2014-editie van de Goodwood Festival of Speed te presenteren en te strijden om de snelste tijd op de gevaarlijke oprijlaan. Als koetswerkkleur koos men voor zwart, waarop de bekende Maserati-drietand zou staan. Het lukte echter niet om de Trident mooi op het dak te plaatsen. Een artiest werd ingeschakeld om het merkwapen in de lak aan te brengen. De persoon stelde voor om de gehele auto te airbrushen, waarbij de racehistorie uit de 100-jarige geschiedenis van Maserati te zien is. De eigenaar zag daar niets in, maar liet zich overtuigen door de artiest die zei dat de speciale lak pas binnen vijf meter van de auto zichtbaar zou zijn. Anders werd de auto alsnog zwart gespoten. En zo staat er een MC12 met een volledig in airbrush uitgevoerde carrosserie.

Maserati MC12 Goodwood Noël van Bilsen - 1

Best of show

Toen tijdens het Festival of Speed de MC12 Goodwood uit de trailer rolde, bleef de auto niet onopgemerkt bij de mensen van Maserati. De vraag was of de auto op de Maserati-stand kon plaatsnemen. Dat gebeurde, vanwege de viering van de 100e verjaardag van het beroemde Italiaanse merk. Tijdens de heuvelklim, waar het allemaal om te doen was, zette Michael Bartels de tweede tijd neer, 1,22 tellen achter Sebastian Loeb met een Peugeot 208 T16 Pikes Peak. Na het optreden benaderde de autofabrikant de eigenaar van de MC12 Goodwood, waarna het merk met de supercar de hele wereld afreisde, inclusief het Concours d’Elegance in Pebble Beach en een autoshow in China.

Maserati MC12 Goodwood Noël van Bilsen - 1

Erkend door Maserati

Na de toer erkende Maserati de MC12 Goodwood en gaf de autobouwer de supercar een officieel chassisnummer. Sindsdien draagt het opvallend gestileerde nakomertje productienummer 13, zodat de auto officieel toegetreden is tot de gelimiteerde reeks van circuitauto’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.