Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 4 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Nóg een nieuw Chinees merk naar Europa

Er komt nog een Chinees automerk naar Europa. Het bedrijf draagt de naam Zeekr en is onderdeel van Geely, waar onder andere ook Polestar en Volvo onder vallen.

De CEO van Zeekr laat aan Reuters weten dat het plan is om volgend jaar als het eerste elektrische voertuig van het merk in Europa te verkopen.

Een nieuw Chinees merk in China

Zeekr komt in eerste instantie met de 001 naar Europa. Een model dat je wellicht kent als concept van Lynk & Co. Dit is een elektrische crossover die momenteel al wordt verkocht in China.

Zeekr, nieuw chinees merk, europa
(Afbeelding: Wheelsage)

De Chinese elektrische auto is bijna 5 meter lang en net geen twee meter breed. De aandrijflijn bestaat uit twee elektromotoren die samen 543 pk en 700 Nm leveren. Voor de nul-naar-honderd-sprint neemt de Zeekr 001 3,8 seconden de tijd. Het versnellen stopt bij 200 kilometer per uur.

Hongqi brengt Chinese premium SUV naar Nederland

Voor de lancering van het model in Europa zou Zeekr werken aan nieuwe batterijtechnologie. Dit betekent dat de crossover meer dan 1.000 kilometer kan rijden op een acculading. Althans, volgens de fabrikant. Hoeveel dat in praktijk is moet altijd nog maar blijken.

De Zeekr 009

Of Zeekr ook de grote MPV, de 009, naar Europa verscheept, is nog onbekend. Dit vijf meter lange vervoermiddelz met Rolls-Royce-achtige neus en een actieradius van zo’n 820 kilometer. Het accupakket dat zich onder de passagiers bevindt heeft een capaciteit van 140 kWh. De grote batterij is gekoppeld aan een aandrijflijn die 540 pk levert, Hiermee sprint het 2800 kilogram zware kolos van 0 naar 100 kilometer per uur in 4,5 seconden.

Zeekr, nieuw chinees merk, europa
(Afbeelding: Wheelsage)

De Zeekr 009 rijdt vooralsnog niet rond – ook niet in China. Van de 001 zijn er tot nu toe bijna 40.000 exemplaren verkocht. Het prijskaartje in China is 41.000 dollar. Ter vergelijking: de Tesla Model Y kost in China 40.000 dollar.

De MG Cyberster debuteert over minder dan een jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.