Autovisie
Autovisie Nieuws 23 mei 2017
Leestijd: 1 minuut

Wisseling van de wacht bij Ford

Ford presteert niet naar behoren, zo oordelen de raad van bestuur, aandeelhouders, investeerders en experts. Door CEO Mark Fields met pensioen te sturen, hoopt het bedrijf het tij te keren.

Op maandag werd Jim Hackett benoemd tot de nieuwe CEO van Ford, een man die zich tot voor kort nog bezighield met smart mobility, ofwel autonoom rijden en mobiliteitsoplossingen.Samen met bestuursvoorzitter Bill Ford moet Hackett zich bezig gaan houden met het “aanscherpen” van de bedrijfsvoering, alsook het moderniseren en klaarstomen van Ford voor de toekomst. Hackett werd in een persbericht geroemd om zijn visie, waarmee hij volgens Ford de juiste man is om het bedrijf door deze transformatie fase te gidsen.

De aandacht voor bedrijfsvoering moeten we vooral lezen als een hernieuwde focus op het hier en nu, op het winstgevend produceren van auto’s met een verbrandingsmotor. Kwesties die Fields en Ford werden verweten gedurende de afgelopen weken was dat ze zich blind staarden op de nabije toekomst, op elektrificatie, autonoom rijden en gedeeld autogebruik. Het is in die zin ironisch dat juist Hackett benoemd is tot opvolger van Fields. Veelzeggender is dat Ford onlangs in marktwaarde voorbij werd gestreefd door uitgerekend de pionier op het gebied van elektrificatie en autonoom rijden, te weten Tesla.

Dalende lijn

Onder het bewind van Fields verloor het aandeel Ford bijna 40% van zijn waarde. Bovendien lagen de winstcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar 43% lager dan in 2016 en is het bedrijf achterop geraakt bij General Motors en Fiat Chrysler Automobiles. En hoewel het marktaandeel van Ford op de thuismarkt de afgelopen drie jaar redelijk stabiel was, laat de grafiek over een langere periode een duidelijk dalende lijn zien. Waar het merk in het midden van de jaren negentig nog kon bogen op 25% schommelt dat nu rond de 14%.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.