Autovisie
Autovisie Nieuws 19 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Volvo Polestar of Volvo-racetruck: Welke is de snelste?

Ludieke dragraces, daar houdt de auto-industrie wel van. Maar waar de obligate ‘straaljager tegen supercar’-sprintjes altijd aflopen zoals je verwacht dat ze aflopen, daar heeft het eerste deel van dit Volvo-onderonsje een verrassende winnaar.

In de linkerhoek staat The Iron Knight, een op de Volvo FH gebaseerde racetruck met een 13 liter turbodiesel aan boord. Het gevaarte weegt bijna 4500 kg, maar brengt wel 2400 pk en 6000 Nm aan het asfalt. The Iron Knight werd in augustus gekroond tot snelste vrachtwagen ter wereld.

“The Iron Knight werd in augustus gekroond tot snelste vrachtwagen ter wereld”

In de rechterhoek vinden we de Volvo S60 Polestar TC1, een racewagen die uitkomt in het World Touring Car Championship (WTCC). In vergelijking met The Iron Knight is de auto op alle fronten een vedergewicht. Hij haalt ‘slechts’ 400 pk uit een 1,6 liter viercilinder turbomotor, maar weegt ook slechts 1100 kilogram.

LEES OOK: VOLVO POLESTAR ZET IN OP SPORTIEVE ELEKTROMODELLEN

Het vergelijk tussen de twee bestaat uit twee ronden. De kemphanen vechten eerst uit wie het snelste is over een afstand van 400 meter en dagen elkaar daarna uit op het 3,1 kilometer lange Mantorp Park-circuit in Zweden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.