Autovisie
Autovisie Nieuws 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom je automatische verlichting in de mist niet werkt | Sjoerds Weetjes 233

Mistbanken ontbraken deze week, maar de weergoden lieten overduidelijk van zich horen. Het onstuimige weer zorgde voor een opeenvolging van zonnestralen, sneeuwbuien, regen en hagelbuien. Zorg dan dat je als automobilist goed wordt gezien, want bij acute weersveranderingen haalt de Nederlander direct zijn voet van het gaspedaal.

Automatische verlichting

Zien en gezien worden, essentieel in het dagelijkse verkeer. Niet alleen tijdens bizarre weersomstandigheden, in het algemeen. Op een deels beboste weg waarin schaduw en zon elkaar afwisselen kan ontstoken verlichting het verschil maken. Immers, de ogen hebben tijd nodig om op de lichtintensiteit te reageren. Een vuile voorruit, opgedroogde regendruppels op de buitenspiegels enzovoort beperken het maximale zicht en zorgen in donker, in de avondschemering en tijdens slecht weer dat je niet alles om je heen ziet.

Auto-functie

Met brandende verlichting positioneer je je duidelijker in het verkeer. Rijden met dimlicht aan maakt je zichtbaarder dan wanneer je zonder verlichting rijdt. In de mist, tijdens zware regenval, tijdens sneeuwbuien zie je geregeld automobilisten die zonder verlichting rijden. In deze aflevering van Sjoerds Weetjes legt Autovisie-redacteur je uit hoe je verlichting werkt. Hij geeft aan wat de verschillen tussen standlicht en dimlicht zijn. Wat betekent de ‘auto’-stand op je verlichting? Wanneer ontsteken je lampen automatisch en waarom dat niet is wanneer het mistig is?

Sjoerds Weetjes verlichting

Videorubriek Sjoerds Weetjes

Sjoerds Weetjes is een videorubriek van Autovisie. Elke vrijdag publiceren we een nieuwe aflevering. De ene keer gaat het over een nieuw model, de andere keer over een geheim van een specifiek model, weer een andere keer over de soorten camouflage voor testvoertuigen of over een bijzonder item op een auto. In de 232 eerdere afleveringen gaf Autovisie-redacteur je een uniek kijkje in de designstudio van Bugatti, legde hij je uit hoe de kopers van de Lamborghini Sian hun auto samenstelden, welke auto’s een verborgen bergvak hebben, hoe je met een Jeep Renegade een kinderfeestje organiseert en hoe lastig het is om het ruitensproeierreservoir van de Alfa 4C bij te vullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.