Waarom de BYD Dolphin een succes kan worden in Nederland
Voor de verandering geen SUV maar de introductie van een hatchback in het C-segment. Na een studioshoot en een korte pre-drive stellen we de BYD Dolphin aan u voor.
We kunnen je bij deze eerste oppervlakkige kennismaking met deze BYD Dolphin meer melden dan je op basis van de beperkte testritten eigenlijk mag verwachten. Met dank aan de Atto 3 met dezelfde aandrijflijn die we al eerder uitgebreid testten in Nederland. Die BYD wist namelijk de Autovisie dubbeltest waarbij we zelf alle metingen doen, te winnen. Daarbij versloeg hij de bestseller in het segment de goede Kia Niro EV.
De BYD Dolphin
Voor we onze praktijkervaringen delen, wandelen we even door uitrusting en specificatie. Want waar hebben we het over bij de BYD Dolphin? Het is geen SUV zoals de Atto 3 maar een C-segment hatchback met een lengte van net geen 4.30 meter en een wielbasis van 2.70 meter.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F04%2FDolphin-White-City-3.jpg)
Hij is net als de BYD Atto 3 segmentconform uitgerust met elektromotor van 204 pk en dat is exact het vermogen van bijvoorbeeld Volkswagens ID.3. De accucapaciteit is 60 kWh en de WLTP-actieradius is vastgesteld op 427 km. Slechts zeven kilometer meer dan zijn minder goed gestroomlijnde SUV-broertje Atto3 dus. De maximumlaadsnelheid zou net als de Atto 3 ook maximaal 88 kW zijn.
Potentie om een succes te worden
Maar wie weet presteert hij in onze testpraktijk straks in de praktijk net als zijn familielid ook beter want die wist zelfs zijn maximum laadsnelheid iets te overtreffen. Ook het testverbruik was toen ondanks lagere temperaturen beter dan verwacht. Dat belooft dus veel goeds voor deze BYD Dolphin zou je zeggen. Maar goed elke auto moet zijn eigen test ondergaan, dus die houdt u van ons tegoed. De paar rondjes die we hier konden rijden, stemden tevreden maar zijn onvoldoende om hem te kwalificeren ten opzichte van de concurrentie.
Het interieur is lekker ruim, origineel vormgegeven en goed afgewerkt. Het uitrustingsaanbod is royaal, een warmtepomp is standaard en ook qua veiligheid kan hij de concurrentie aan. Nu de prijs nog, want value-for-money was het doorslaggevende punt waarmee de Atto3 de dubbeltest wisten te winnen en deze Dolphin zich ook moet kwalificeren.
Prijs BYD Dolphin
Voorlopige Europese prijsindicatie is 30 tot 38.000 euro, reken grofweg op zo’n 35 mille voor Nederland denken wij. En net als de Atto 3 hopen we op goede praktijkscores dat is meer waard dan papieren records. Want qua design, absolute laadprestaties of actieradius verzet hij de bakens niet.
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom deze uitspraak van Ferrari over elektrische auto’s onbedoeld grappig is
-
Waarom je katten haat als je jouw elektrische auto draadloos wil opladen
-
Zo zorgt Frankrijk ervoor dat Chinese elektrische auto’s geen subsidie krijgen
-
Eigenaren van elektrische auto’s, gebruik deze levensgevaarlijke laadkabels niet!
-
Moet Tesla bang zijn voor deze BYD Seal?
-
Deze MG Cyberster maakt kans leukste elektrische auto te worden
-
BYD geeft ‘gas’ en laat twee interessante elektrische auto’s zien
-
Wordt deze Hyundai Ioniq 5 N een van de leukste elektrische auto’s?
-
Hoe sommige Nederlanders hun elektrische auto spotgoedkoop opladen
-
Eigenaren elektrische auto niet meer bang voor lege accu
-
Helft EV-rijders kiest voor brandstofauto als fiscale voordelen wegvallen
-
Puur Japans vakmanschap: de Mazda CX-60 zorgt voor de ultieme rij-ervaring