Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 7 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Voormalig Nissan-topman Ghosn op borgtocht vrij

Na meerdere afgewezen borgverzoeken, heeft een Japanse rechter Carlos Ghosn nu op borgtocht vrijgelaten. De voormalig Nissan-topman – die sinds november vast zat op verdenking van financiële wanpraktijken – moest 8 miljoen euro borg betalen en mag Japan niet verlaten. Bovendien staat hij onder strikte supervisie.

Carlos Ghosn
Carlos Ghosn verlaat de gevangenis in Tokio. Foto: Takaaki Iwabu/Bloomberg

De eerste stop die Ghosn maakte was het kantoor van zijn advocaat in Tokio. De 64-jarige Franse Braziliaan verblijft op een onbekende, met camera’s bewaakte locatie in de Japanse hoofdstad. Hij mag geen contact opnemen met personen die betrokken zijn bij de zaak tegen hem, slechts beperkt gebruikmaken van zijn mobiele telefoon en computer, en onder geen beding het internet op.

In november opgepakt

Ghosn werd in november opgepakt door de Japanse justitie, samen met zijn rechterhand Greg Kelly. Ze zouden de hoogte van hun beloningen niet juist hebben gerapporteerd. Daarbij zou Ghosn zijn zus een betaalde functie als adviseur hebben gegeven en persoonlijke investeringsverliezen hebben afgewenteld op Nissan. Ook heeft de autofabrikant betaald voor huizen van de topman in onder meer Rio de Janeiro, Parijs en Amsterdam.

Complot tegen Ghosn

Ghosn ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij zegt dat de beschuldigingen onderdeel zijn van een complot tegen hem vanuit Nissan. Ghosn heeft er geen geheim van gemaakt dat hij de alliantie tussen Renault en Nissan definitief wilde maken door de bedrijven te laten fuseren. Dat stootte tegen het zere been van niet alleen Nissan, maar ook de Japanse overheid.

Renault is woedend

Dat er een wonderlijk spelletje wordt gespeeld, is wel duidelijk. De Japanse autoriteiten en onderzoekers binnen Nissan keken al maanden voor zijn arrestatie naar de handel en wandel van Ghosn, maar meldden dit nooit aan Renault (dat 43 procent van de aandelen Nissan heeft). De advocaten van Renault zijn woedend. Onderzoekers binnen Nissan werken nauw samen met de Japanse justitie, terwijl de fabrikant zelf ook is aangeklaagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.