Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 4 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Voormalig BMW i-baas nieuwe CEO van Faraday Future

Het Amerikaans-Chinese bedrijf Faraday Future krijgt het na jaren van proberen niet voor elkaar om een auto op de markt te krijgen. Carsten Breitfeld, voormalig BMW i-baas, moet daar nu verandering in brengen. Hij is aangesteld als nieuwe CEO van het bedrijf.

Faraday Future FF91

Faraday Future heeft al langere tijd flinke problemen. De investeringen die in het bedrijf gedaan worden lijken eerder verbrast te worden, dan dat ze ervoor zorgen dat de Faraday Future FF91 een keertje realiteit gemaakt wordt. Sinds we die auto in 2017 voor het eerst als concept zagen heeft de fabrikant al meerdere malen op het randje van de afgrond gestaan en heeft het zelfs werknemers naar huis gestuurd en anderen niet uitbetaald. Maar toch blijft er blijkbaar hoop voor Faraday Future, want nu trekt het een serieuze naam uit de industrie aan: ex-BMW i-baas Carsten Breitfeld.

Investeerders

Breitfeld komt op het allerhoogst geplaatste stoeltje bij Faraday te zitten. Hij neemt de functie van CEO van Jia Yueting over. Yueting is oprichter van het bedrijf, maar moest van investeerders afstand doen van zijn rol binnen zijn bedrijf. Hij gaat in de toekomst aan de slag als ‘chief product and user officer’.

Breitfeld was verantwoordelijk voor het op de markt brengen van de BMW i3 en BMW i8 en moet zijn expertise nu gaan toepassen op de FF91. Maar voordat hij de auto op de markt wil gaan brengen, heeft hij als prioriteit om meer geld op te halen. “We gaan opnieuw de financiële markten verkennen. We hebben nog een investering van een driecijferig miljoenenbedrag nodig om dit allemaal realiteit te maken.

Faraday Future FF91

Executie

Met die miljoenen wil Breitfeld als eerste nieuwe mensen aan te nemen. Dit terwijl in 2018 nog flink wat werknemers op straat gezet werden. Vervolgens wil hij ervoor zorgen dat de eerste auto van Faraday Future ergens in 2020 in Californië in productie gaat. “Wat er vooral binnen het bedrijf mist is executie. En ik denk dat ik daar van waarde kan zijn. Faraday Future heeft een fantastische visie,” aldus Breitfeld.

De Faraday Future FF91 is een volledig elektrische sedan die alle verwachtingen moet overstijgen. Hij heeft meer dan 1.000 pk, vierwielaandrijving en een bereik van 465 kilometer op een volle lading. Verwacht wordt  dat hij meer dan €130.000 moet gaan kosten. De opvolger is ook al gepland. De kleinere FF81 moet in 2022 op de markt verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.