Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 18 mei 2017
Leestijd: 1 minuut

Volvo: ‘Geen opvolger bestaande dieselmotor’

Het einde is in zicht voor Volvo’s dieselmotor. De fabrikant reserveert geen budget voor een nieuwe generatie zelfontbrander. Het geld dat gemoeid zou zijn met de ontwikkeling van een nieuwe oliegestookte viercilinder wordt besteed aan elektrotechniek. 

Dat heeft topman Samuelsson woensdag gezegd in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Waarschijnlijk zullen deze motoren nog tot 2023 gemaakt blijven worden. Het bestaande blok, dat slechts enkele jaren oud is, wordt door de fabrikant verder aangepast om aan de toekomstige milieueisen te voldoen. Wanneer de krachtbron niet meer mee kan, valt pas het doek. De doorontwikkeling van de dieselhybride is al geruime tijd geleden stilgelegd, ondanks dat die plug-in hybride-aandrijflijn nog steeds in de V60 wordt aangeboden.

Verschillende configuraties

De nieuwste Volvo-dieselmotor is een 1969 cc grote viercilinder met een boring en slag van 82 en 93,2 mm. De krachtbron is er door softwareaanpassingen in verschillende configuraties: 120 pk, 136 pk, 150 pk, 177 pk, 190 pk en 225 pk. De oliegestookte 2.4-vijfcilinder zal spoedig verdwijnen.

Hybride

Volvo werkt momenteel aan nieuwe plug-in hybride-aandrijflijnen. Daarbij wordt een elektro-unit aan een benzinemotor gekoppeld. Naast een viercilindermotor, zoals in de XC60 en XC90, komt er ook een variant met een driecilindermotor. Die krachtcentrale komt in de 40-familie, maar zal ook zijn weg vinden naar de 60-reeks en mogelijk zelfs de 90-serie. In 2019 moet een volledig elektrische Volvo op de markt komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.