Autovisie
Autovisie Nieuws 30 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Volkswagen parkeert duizenden diesels in de woestijn

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten tot nu toe voor 7,4 miljard dollar (6 miljard euro) aan ‘sjoemeldiesels’ teruggekocht van klanten en dealers. Die auto’s moeten ergens worden geparkeerd, dus staan ze onder meer in de woestijn bij Victorville, Californië.

En in een gesloten voetbalstadion in Detroit. En in een voormalige papierfabriek in Minnesota. En op nog 34 andere locaties. “De voertuigen zijn daar tijdelijk weggezet”, aldus een Volkswagen-woordvoerder tegenover Reuters. “Ze worden regelmatig onderhouden, zodat ze eventueel weer verkocht kunnen worden of geëxporteerd als de Amerikaanse autoriteiten onze emissieaanpassingen aan de auto’s goedkeuren.”

Schadeclaims

In totaal heeft Volkswagen ruim 25 miljard dollar (zo’n 20 miljard euro) uitgetrokken voor schadeclaims van Amerikaanse eigenaren, dealers en staten en voor het terugkopen van ongeveer 500.000 dieselauto’s. Tot en met het begin van 2018 heeft de Duitse fabrikant er 335.000 gekocht, 13.000 weer verkocht en 28.000 gesloopt. Dat betekent dat er op 37 locaties rond de 294.000 Volkswagen geparkeerd staan.

Dieselgate

Allemaal prima auto’s, maar in de Verenigde Staten niet meer legaal omdat ze ‘sjoemelsoftware’ onder de kap hebben. Het dieselgateschandaal barstte in 2015 los, toen bekend werd dat Volkswagen speciale programmatuur in zijn diesels had gebouwd die emissietesten kon omzeilen. Als de software een testcyclus detecteerde, schakelde het de motor over op een schoner programma.

Fotocredits: Reuters / Lucy Nicholson

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.