Autovisie
Autovisie Nieuws 5 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Volkswagen overtrad consumentenwet in 20 Europese landen’

Volgens de Europese Commissie heeft Volkswagen in twintig EU-landen de consumentenwetgeving overtreden. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van bronnen binnen de EC.

Germany Volkswagen.JPEG

Volkswagen heeft met de uitstootcijfers van miljoenen dieselauto’s gesjoemeld (het dieselgateschandaal)en daarmee onder meer de Europese wet gebroken die bedrijven verbiedt om overdreven milieuclaims te maken in reclameuitingen.

Vrijwillige compensatie

Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska heeft Volkswagen meerdere keren gevraagd om vrijwillig zijn Europese klanten te compenseren. Ze stelt echter wel dat de nationale rechtbanken van de Europese lidstaten moeten bepalen of consumenten daadwerkelijk wettelijk voor compensatie in aanmerking komen.

Onder druk zetten

Vera Jourova, de Eurocommissaris verantwoordelijk voor onder meer consumentenrecht, gaat komende week met vertegenwoordigers van diverse Europese consumentenorganisaties praten om informatie in te winnen en om Volkswagen onder druk te zetten.

15 miljard euro

Het autoconcern heeft in juli een overeenkomst gesloten met Amerikaanse toezichthouders en trekt ruim 15 miljard euro uit voor de compensatie van klanten in de Verenigde Staten. De Europese Commissie wil een soortgelijke deal voor Europese klanten, maar de minder strenge regels hier (in vergelijking met de VS) maken dat uitzonderlijk moeilijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.