Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 9 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen ID.3: de elektrische auto voor het volk – VIDEO

Na veel teasers, aankondigingen en ‘lekmateriaal’ onthult Volkswagen eindelijk zijn meest belangrijke auto van de afgelopen jaren: de Volkswagen ID.3. De auto die elektrisch rijden bereikbaar moet maken voor een heel groot publiek. Is het ze gelukt? 

De Volkswagen ID.3 moet een revolutie veroorzaken, deze keer als het gaat om elektrisch rijden. Dat lukte de mannen uit Wolfsburg al twee keer eerder: eerst met de Käfer, daarna met de Golf. Beide auto’s kwamen in tijden van zwaar weer. De eerste in de oorlog, de tweede tijdens een aanstaand faillissement van Volkswagen. Nu is er opnieuw crisis, want de VW Groep zit nog volop in de nasleep van Dieselgate. En dus moet het radicaal anders. De ID.3 moet de elektrische auto voor het volk worden, en die transitie ook voor ‘de gewone man’ een stukje makkelijker maken.

Leaf

Om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken voor een groot publiek, zijn twee zaken van levensbelang: prijs en actieradius. En daar blinkt deze ID.3 al direct in uit. De 1st Edition is de eerste versie die op de markt komt. Die heeft eerst enkel het middelste accupakket van 45 kWh, kost minder dan €40.000 en heeft een actieradius van 420 kilometer. En dat zijn sterke cijfers vergeleken met de concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan de Nissan Leaf, de andere volksauto onder de EV’s. De nieuwste e+ kost maar liefst €45.850 en kan 350 kilometer ver komen op een volle accu.

Volkswagen ID.3

Later zal Volkswagen ook de instapversie van de ID.3 aanbieden, die minder dan €30.000 kost en een actieradius van 330 kilometer uit de 58 kWh-accu haalt. Wil je all the way, ga dan voor de topuitvoering met een 77 kWh-accupakket en een range van 550 kilometer. Daar betaal je wel voor, want die versie gaat tegen de €50.000 kosten. De laadcapaciteit van alle versies is 100 kW, waardoor 260 kilometer binnen een halfuur geladen kan worden.

Golf

Aan de buitenkant heeft de nieuwe ID.3 de proporties van een reguliere Golf, maar binnenin is dat een ander verhaal. Door het nieuwe MEB-platform heeft de ID.3 een lange wielbasis, een korte neus en ontbreekt logischerwijs de middentunnel. De ruimte die dat oplevert wordt vooral op de tweede zitrij duidelijk, waar je het gevoel krijgt alsof je in een Passat zit. Ook is er nog genoeg ruimte in de achterbak, waar met gemak drie tot vier koffers in passen. Of de ID.3 echt een revolutie teweeg brengt, is nu vooral aan de consument.

Volkswagen ID.3

Overigens denkt de maker van ‘s werelds meest beroemde hot hatch, de Volkswagen Golf GTI, met deze ID.3 wel weer aan de liefhebber. Want hoewel deze nieuwe EV in eerste instantie een praktische hatchback is, komt er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ook een GTI- en R-uitvoering van de ID.3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.