Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 21 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen Golf blijft populaire auto bij dieven

De Volkswagen Golf was in 2021 de meest gestolen auto van het land. Het goede nieuws is dat er vorig jaar wel minder auto’s zijn gestolen.

Dat blijkt allemaal uit cijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Het deelt vandaag de cijfers omtrent de diefstallen van personenauto’s en daaruit blijkt dat er in 2021 16 procent minder auto’s zijn gestolen dan in het jaar daarvoor.

Meer auto’s teruggevonden

Tegelijkertijd is het terugvindpercentage vorig jaar gestegen van zo’n 40 naar 45 procent. Onderaan de streep betekent het dus dat er veel minder auto’s zijn gestolen. In absolute aantallen hebben we het overigens over 5404 exemplaren in 2021.

LIV schrijft dat SUV’s in trek zijn, maar dat is natuurlijk niet zo gek. Het is een carrosserievorm die enorm in opkomst is en dus rijden er simpelweg heel veel hoogpotige modellen in ons land rond. Die worden daardoor dus ook vaker gestolen. De Nissan Qashqai, Toyota RAV4, Peugeot 2008 en 3008 staan hoog op de lijst. Exact, dat zijn auto’s die je tegenwoordig op elke straathoek wel tegenkomt.

Golf op 1

Dus is het ook niet zo gek dat de Volkswagen Golf de meest gestolen auto van vorig jaar is. De Duitse hatchback werd vorig jaar 328 keer gestolen. De Volkswagen Polo (295) en Fiat 500 (196) volgen daarna.

Overigens is het aantal diefstallen in de drie grote Nederlandse steden (Amsterdam, Den Haag en Rotterdam) het sterkst gedaald. In Limburg zijn vorig jaar echter iets meer voertuigen gestolen. Volgens LIV komt dat door de coronapandemie. Ook de avondklok en de koude wintermaanden spelen volgens de organisatie een rol in de afname van diefstal.

Alert blijven

Dat is dan ook de reden dat Rudi Welling, manager bij LIV, blijft hameren op preventie van diefstal, want de coronapandemie loopt hopelijk dit jaar iets meer op z’n eind. Bovendien blijkt uit cijfers van verzekeraars dat de schadelast per voertuig met gemiddeld 10 procent is gestegen. Vandaar dat de organisatie adviseert om alarmsystemen met CCV-goedkeuring te monteren in voertuigen met een sleutelloze toegang. “We zijn niet ontevreden, maar moeten alert blijven”, aldus Welling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.