Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Volg hier live de bekendmaking van de Auto van het Jaar 2022

Vandaag weten we vanaf 17:00 uur wat de Auto van het Jaar 2022 is. Kijk hieronder live mee naar de onthulling in Genève.

Fotografie: Martijn Bravenboer

De Auto van het Jaar 2022 is…

De zeven finalisten zijn de Cupra Born, de Ford Mustang Mach-E, de Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, de Peugeot 308, de Renault Mégane E-Tech Electric en de Skoda Enyaq. De titelkandidaten zijn bijna allemaal volledig elektrisch en zoemen vandaag het podium van de Palexpo op. In dat beursgebouw van de voormalige Autosalon van Genève zal de liveshow plaatsvinden. Juryvoorzitter Frank Janssen zal de bekendmaking van de Auto van het Jaar 2022 presenteren.

Auto van het Jaar 2022 duo
De Peugeot 308 is de enige auto die nog niet volledig elektrisch is in deze finale.

Drie Nederlandse juryleden

Op alfabetische volgorde wordt per land de puntenwaardering van de zestig Europese vakjournalisten bekendgemaakt. De Nederlandse juryleden zijn Autovisie-hoofdredacteur Jaco Bijlsma, redacteur Peter Hilhorst (Autovisie en De Telegraaf) en Frank Buma als vertegenwoordiger van de ANWB. Bijlsma over de grote kanshebbers: “Eind vorige week is er door iedereen gestemd. Opmerkelijk is dat dit jaar bijna alle finalisten volledig elektrisch zijn. Daaronder de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 die met hun grensverleggende techniek en laadsnelheid zeker grote kanshebbers zijn.”

Kijk hier live!

Hoe werkt het?

De vakjury telt 60 onafhankelijke journalisten uit 23 landen. Ze hebben elk 25 punten te vergeven, aan minimaal 5 auto’s en met een maximum van tien punten per auto. Die maximale score mag eenmaal gegeven worden. Autovisie is grondlegger en een van de negen organiserende titels van de Auto van het Jaar-verkiezing. De eerste titel werd in 1964 uitgereikt aan de Rover 2000. Vorig jaar won de Toyota Yaris.

Tiktok, Auto van het Jaar 2022 duo 2
De grote Koreaanse kanshebbers met hun 800 volt techniek: de Hyunday Ioniq 5 en de Kia EV6

Wat betekent de titel?

De Auto van het Jaar 2022 is de beste auto van het jaar volgens de vakjury. Daarom moet een auto op alle mogelijke punten goed scoren. Vooral de onderdelen innovatie en value-for-money zijn daarbij zwaarwegend. De titel ‘Car of the Year’ is een uitstekende graadmeter voor het uiteindelijke (verkoop)succes van een auto. Om te kunnen winnen moet een auto minimaal twaalf maanden op de markt zijn. Voor fabrikanten is de prestigieuze titel een belangrijk marketingmiddel om hun auto mee aan te prijzen.

Op de website van de organisatie alle informatie over de verkiezing, jury en de zeven finalisten te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.