Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 27 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Verkoop tweedehands auto’s zakt enorm in door virus

De verkopen van tweedehands auto’s zijn mede door de coronacrisis sterk teruggelopen. In de eerste 25 dagen van deze maand wisselden 117.180 occasions van eigenaar, becijferde dienstverlener voor de autobranche VWE Automotive. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde periode nog ruim 9.000 meer.

De afname met 8,2 procent komt voor een groot deel door de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om die in te dammen. De verkopen tussen consumenten onderling daalden met 8,7 procent. Autobedrijven verkochten 6,5 procent minder tweedehands auto’s.

Ook export tweedehands auto’s daalt

De export van occasions is sterk gedaald. Doordat veel grenzen gesloten zijn, komen er veel minder buitenlandse kopers naar ons land. Over de periode van 1 tot 25 maart is de daling 22 procent. Maar de laatste week bedraagt de daling meer dan 40 procent. Over de complete maand wordt een forse terugval verwacht. De export naar de belangrijke markten Polen, Roemenië en Libië is sterk gedaald.

Opvallend is dat export naar een aantal bestemming is toegenomen. Naar Litouwen, Oekraïne en Nigeria zijn er deze maand meer auto’s geëxporteerd dan vorig jaar.

APK-keuringen hoger

Het aantal APK-keurigen is wel toegenomen. Deze maand zijn er namelijk al 5,3 procent meer APK’s uitgevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Werkplaatsen blijven open. Wellicht zijn consumenten nu geneigd eerder een afspraak voor APK te maken doordat ze meer tijd hebben om naar de garage te gaan.

Gekeken naar de ontwikkeling per provincie, valt op dat de stijging het grootst is in de provincies waar de coronacrisis het sterkst is en al langst aan de gang is. In Noord-Brabant werden er 10 procent meer APK’s uitgevoerd, in Limburg zelfs 19 procent meer. In alle andere provincies lag het aantal uitgevoerde APK’s in de eerste weken van maart ook hoger dan in dezelfde periode van 2019.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.