Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Viering van 50 jaar Porsche Design met 911 Edition 50 Years Porsche Design

En weer komt Porsche met een gelimiteerde editie van de 911. En het is zeker niet de laatste, want de sportwagenbouwer kent een rijke geschiedenis met tal van mijlpalen. Als de Duitsers op basis van al die historische gebeurtenissen een speciale editie maken, kan het de volledige productiecapaciteit daaraan besteden. Dit keer staat het merk stil bij ‘50 jaar Porsche Design’ met de, jawel, 911 Edition 50 Years Porsche Design.

Porsche stelt niet één, maar twee modellen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Porsche Design voor, maar slechts één wordt er gedeeld met enthousiaste Porsche-liefhebbers. Het gaat om de 911 Edition 50 Years Porsche Design. Er komen 750 stuks beschikbaar. Allemaal zijn ze uitgevoerd in een zwarte kleurencombinatie, waarvoor de heren en dames van Porsche Exclusive zich hebben laten inspireren door de Chronograph I. Dat model werd in 1972 ontworpen door professor Ferdinand Alexander Porsche. Ook voor de andere speciale designs keken de designers naar ontwerpen van F.A. Porsche. Zo is de stoelbekleding in het klassiek geruite Sport-Tex uitgevoerd en kent de secondewijzer in de Porsche Design Subsecond chronograaf van het Sport Chrono Pakket een rode kleur.

911 Targa 4 GTS

De gebruikte 911-variant is een 911 Targa 4 GTS. De liefhebbers van de speciale editie krijgen buiten de auto ook een nieuwe editie van de legendarische Chronograph I. De chronograaf is net als de auto gelimiteerd en voorzien van een serienummer. Voor het model vraagt Porsche 241.900 euro.

One-off

Parallel aan de ontwikkeling van de 911 Edition 50 Years Porsche Design liet Porsche een 911 S 2.4 Targa restaureren. De auto dateert uiteraard uit 1972, want het oprichtingsjaar van Porsche Design. De Classic-tak werkte twee jaar aan de restauratie. De klassieke 911 is niet in originele staat teruggebracht, maar juist voorzien van elementen van de fonkelnieuwe 911 Edition 50 Years Porsche Design uit 2022. Er is dus sprake van een one-off. De motor van de 911 T 2.4 Targa is opgewaardeerd naar de S-uitvoering, net als het chassis.

Per euro de beste 911 die je kunt kopen – Porsche 911 GTS – Review

Kleur en aankleding zijn afgestemd op de Chronograph I-horloge van de hand van Ferdinand Alexander Porsche. Zwart domineert, maar platina-afwerking zorgt voor contrast. Een platina/satijnen-afwerking is eveneens gebruikt voor de Targa-rolbeugel. Porsche spreekt van een ‘nieuwe interpretatie van het geborsteld roestvrij staal van het klassieke model’. Het Targa-logo kleurt mat zwart. Net als bij de nieuwe versie is rooster boven de motor voorzien van een ‘Porsche Design 50th Anniversary’-badge. De heren en dames van Exclusive hebben daarop ook een gereproduceerde handtekening van F.A. Porsche gezet.

Tentoonstelling Porsche Museum

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Porsche Design opent het Porsche Museum een exclusieve tentoonstelling, die van 19 januari tot 11 juli 2022 duurt. De fabriekscollectie laat creaties van F.A. Porsche zien. Niet alleen zijn inbreng voor Porsche, ook voor verschillende auto’s en andere producten. De Chronograph I vormt het middelpunt van de tentoonstelling, net als de 911 Edition 50 Years Porsche Design en zijn klassieke variant. Ook de 993 Speedster van F.A. zelf staat er. Het is een model waarvan er slechts twee zijn vervaardigd. De 904 is van de partij, want de favoriet van Porsche.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.