Autovisie
Autovisie Nieuws 6 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Victor Muller vrijgesproken van oplichting in Saab-faillissement

Victor Muller is niet schuldig aan oplichterij. Dat heeft een hooggerechtshof in Zweden bepaald. Muller wordt door het Zweedse openbaar ministerie verantwoordelijk gehouden voor de ondergang van Saab in 2011.

CX052_3A29_9

Muller zou vlak voor het faillissement misleidende en verkeerde informatie over Saab via de media naar buiten hebben gebracht. Dit om een rooskleuriger beeld te schetsen van de economische situatie van de Zweedse autobouwer. De rechter heeft nu bepaald dat de Spyker-baas inderdaad te loslippig was richting de media, maar dat er niet voldoende bewijs is voor oplichting.

Boekhouders

Twee voormalige boekhouders van Saab zijn eveneens vrijgesproken van oplichting. Zij zouden met cijfers hebben gerommeld om de problemen bij de fabrikant weg te moffelen. Op die manier zouden investeerders een positiever beeld van Saab hebben moeten krijgen. De Zweedse rechter vindt dat dit niet voldoende kan worden bewezen.

Overname

Het piepkleine (en al jaren verliesgevende) Spyker nam begin 2010 het noodlijdende Saab over van General Motors. Muller ging op zoek naar investeerders, maar dat mocht niet baten. Saab ging in december 2011 failliet. Een paar maanden later bleek dat de fabrikant een schuld van zo’n 1,5 miljard euro achterliet (na aftrek van de waarde van alle bezittingen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.