Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 27 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Losgedraaide wielbouten en vernielde showauto’s bij auto-event in Assen

Duizenden autoliefhebbers uit heel het land kwamen zondag 26 maart bijeen voor het Hart voor Auto’s-evenement in Assen. De dag kreeg een nare wending toen meerdere showauto’s werden vernield en zelfs wielbouten werden losgedraaid.

In een gesprek met Autovisie meldt Ronald van den Broek, eigenaar van overkoepelende organisatie 402 Automotive, dat aan het einde van de middag de eerste schademeldingen binnenkwamen. “Al snel was de politie ter plaatse om aangiftes op te nemen”, vertelt van den Broek.

Losgedraaide wielbouten op Hart voor Auto’s-evenement

Het gaat voornamelijk om afgebroken zijspiegels en bekraste lak en ruiten – wat overigens niet kan bij deze Mercedes. Verder zijn er gedupeerden die stellen dat er suiker, en mogelijk zelfs water, in brandstoftanks is gegoten. Je vraagt je af hoe dit onopgemerkt heeft kunnen gebeuren.

Helaas gaat het verder dan dat. “Zowel bij een van onze auto’s, als bij enkele auto’s van bezoekers zijn de wielbouten losgedraaid”, zegt Van den Broek. Daarmee is dit vergrijp ernstiger dan enkel vernieling. We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen hoe gevaarlijk het is om met losgedraaide wielbouten de weg op te gaan. Recent ging het in de Verenigde Staten nog vreselijk mis toen het voorwiel van een pick-up loskwam.

Verschillende media spreken over honderden beschadigde auto’s. Van den Broek geeft echter aan dat het vermoedelijk om slechts tientallen gevallen gaat. Wie verantwoordelijk is voor de vernielingen is – in tegenstelling tot wat in verschillende media geschreven wordt – nog niet bekend. “Er was nog een incident met de politie, maar dat staat hier los van”, stelt de organisator van het Hart voor Auto’s-evenement.

Dashcambeelden

“Of het meerdere daders zijn of een enkele gek, weten wij dus nog niet”, stelt Van den Broek. De organisatie voelt zich niet verantwoordelijk voor de vernielingen. “Er stonden zo’n 2.500 auto’s, dat maakt het haast onmogelijk deze constant in de gaten te houden.” Daarnaast benadrukt Van den Broek dat een dergelijke slooptocht nooit eerder is voorgekomen.

Zoveel geld levert de actiefste flitspaal van Nederland per dag op

Wel gaat de organisatie van het Hart voor Auto’s-evenement in de toekomst maatregelen nemen om dit te voorkomen. Ook zegt Van den Broek dashcambeelden te onderzoeken om zo degene(n) achter de vernielingen op te sporen. “Vooralsnog hebben we echter geen idee hoe dit kan zijn gebeurd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.