Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 25 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

De ‘lichtste elektrische auto ter wereld’ komt uit India

Lichtgewicht sportauto’s associeer je waarschijnlijk met landen als Engeland of Italië. Toch komt de lichtste elektrische auto ter wereld, de Ekonk, uit India.

Hij heet dus de Ekonk en is het product van Vazirani Automotive, een Indiase start-up. Aan het roer van dat bedrijf staat Chunky Vazirani, die voorheen werkzaam was bij onder andere Rolls-Royce en Jaguar Land Rover. De Ekonk ‘is voor ons het echte begin, waar voor het eerst design en innovatie samenkomen’. “Het is onze eerste auto die levend is”, aldus het bedrijf op de website.

Levend

Het model is nog verre van productierijp, maar klinkt inderdaad redelijk ‘levend’. De cijfers zijn namelijk veelbelovend. Het elektrische eenzittertje heeft namelijk een vermogen van 732 pk, terwijl-ie maar 738 kilogram weegt. Dat komt omdat het volledige koetswerk is vervaardigd uit koolstofvezel, evenals de monocoque.

Daardoor is-ie in staat om in 2,53 seconden naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid bedraagt 309 km/h. Bereik je die, dan sta je er overigens zo goed als alleen voor: de Ekonk heeft geen elektronische rijhulpsystemen aan boord.

Ademhalen

Wat met name uniek is aan de auto is het koelsysteem. Vazirani Automotive gebruikt voor de Ekonk geen systeem dat vloeistof gebruikt om de batterij te koelen, maar juist de lucht. Het systeem is gebaseerd op dieren, die op een natuurlijke wijze hun lichaamstemperatuur kunnen regelen door middel van ademhaling. Volgens Vazirani is de Ekonk in staat om iets vergelijkbaars te doen.

Wat er precies met de Ekonk gaat gebeuren, is voor nu onduidelijk. Wel is bekend dat het bedrijf de hierboven besproken technieken gaat doorontwikkelen op auto’s die die dichterbij productie staan. Een van de modellen is de Shul, een elektrische hypercar met meer dan 1000 pk die dit jaar op Goodwood te bewonderen was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.