Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 24 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen wint in Texas, koerst af op wereld­kampioen­schap

Max Verstappen heeft de Grote Prijs van de Verenigde Staten gewonnen en daarmee zijn leidende positie in het WK-klassement verstevigd. De Nederlandse Formule 1-coureur wist zijn rivaal Lewis Hamilton in een spannend gevecht op het Circuit of The Americas in Austin (Texas) achter zich te houden.

Verstappen, die voor het eerst zegevierde op Amerikaanse bodem, staat nu 12 punten voor op de Mercedes-coureur.

Max Verstappen blijft Hamilton voor

Hamilton eindigde vlak achter Verstappen als tweede en pakte een extra WK-punt omdat hij de snelste raceronde neerzette. Sergio Pรฉrez, de Mexicaanse teamgenoot van Verstappen, kwam op gepaste afstand van de twee titelrivalen als derde over de finish. Het seizoen telt nog vijf grands prix. Over twee weken gaat de titelstrijd verder in de Grote Prijs van Mexico.

Verstappen vertrok van poleposition, maar werd bij de start gepasseerd door Hamilton. De Brit kwam goed weg, zat in de eerste bocht aan de binnenkant en wist zo de leiding te nemen. Verstappen kon het tempo van de Mercedes-coureur volgen, maar een aanval doen zat er niet in. De Nederlander besloot daarom al na tien rondes als eerste naar binnen te gaan voor nieuwe banden. De zogeheten ‘undercut’ van Red Bull bleek een geslaagde tactische keuze. Toen Hamilton drie rondes later naar binnen ging, nam Verstappen de leiding namelijk over. De WK-leider lag op dat moment ineens 5,5 seconden voor op zijn grote rivaal.

Spannend tot laatste moment

Hamilton kwam ronde voor ronde dichterbij en dus besloot Verstappen na 30 van de 56 rondes opnieuw als eerste de pits in te duiken voor nieuwe banden. Hij viel even terug naar de derde plaats, achter Hamilton en zijn teamgenoot Sergio Pรฉrez, die de tweede plek al snel overgaf aan Verstappen. Hamilton maakte na 37 rondes zijn tweede pitsstop en zo kwam Verstappen opnieuw aan de leiding, nu met bijna 9 seconden voorsprong.

Wat verdient Max Verstappen als hij dit jaar kampioen wordt?

De zevenvoudig wereldkampioen bleek op zijn derde set banden opnieuw sneller dan de Nederlander en verkleinde in gestaag tempo zijn achterstand. Vijf rondes voor het einde sloot hij weer aan bij Verstappen. Het duurde tot de voorlaatste ronde voor Hamilton voor het eerst binnen de zogeheten DRS-zone kwam, wat betekende dat hij op bepaalde plekken op het circuit extra snelheid kon genereren. Het lukte de Brit echter niet om een ultieme aanval te plaatsen. Verstappen zorgde er in de laatste ronde voor dat Hamilton op afstand bleef. Zo behaalde hij zijn achtste overwinning van het jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.