Autovisie
Autovisie Nieuws 20 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Uber stopt met testen autonome auto’s na dodelijk ongeluk

Uber stopt voorlopig met het testen van autonome taxi’s. Dit nadat een van zijn zelfrijdende auto’s – een Volvo XC90 – in de Amerikaanse stad Tempe een 49-jarige vrouw doodreed.

Uber Self Driving Cars.JPEG-e9030.jpg

De dame stak een weg over (enkele meters naast een zebrapad) toen ze werd aangereden door een autonome Uber-auto. Ze overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Op het moment van de aanrijding reed het testvoertuig zelf, al zat er wel iemand achter het stuur. Uber heeft na het dodelijke ongeluk (het eerste met een zelfrijdende auto) aangekondigd tijdelijk te stoppen met de praktijktesten van zijn autonome auto’s.

Niet geremd

Na het bekijken van de camerabeelden die zijn opgenomen door het zelfrijdende voertuig, is de politie in Tempe, Arizona tot de voorlopige conclusie gekomen dat de aanrijding naar alle waarschijnlijkheid niet te voorkomen was geweest, ook niet als een mens had gereden. Het ongeluk gebeurde ‘s avonds. De aangereden vrouw liep met een fiets aan de hand en stak in het donker plotseling de straat over, aldus de politie. De Uber reed op dat moment 38 mph (61 km/h) en heeft niet geremd, zo zou uit diagnostische informatie blijken.

Volvo XC90’s

Uber test al langer met autonome voertuigen en dat is niet altijd goed gegaan. In december 2016 reed een zelfrijdende XC90 van het bedrijf in San Francisco door rood en in maart vorig jaar raakte een autonome XC90 betrokken bij een aanrijding in eveneens Tempe, Arizona. Volgens de politie lag de fout bij de bestuurder van de andere auto. Eind november maakte Uber bekend dat het bedrijf tussen 2019 en 2021 24.000 semi-autonome Volvo XC90’s gaat kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.