Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 21 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Turkse TOGG SUV is een flinke stap dichterbij

Eind 2019 kwam het nieuws naar buiten dat het Turkse TOGG definitief auto’s gaat bouwen. Na een lange stilte is inmiddels duidelijk dat de productiefase van die auto bijna is bereikt.

De kans is groot dat je nog nooit van TOGG hebt gehoord, al is het een vrij groot autoproject. Het is een joint venture tussen diverse grote Turske bedrijven, als Anadolu Group en Turkcell. De merknaam is een afkorting van Türkiye’nin Otomobili Girisim Grubu, zeg maar iets in de trant van Turkse Automobielen Initiatiefgroep. Dat merk is in 2017 opgericht en meldde toen al dat het met een conceptauto zou komen.

Prestige

In de laatste week van december 2019 onthulde president Erdogan de eerste auto van ‘zijn’ prestigeproject: de TOGG C-SUV. Plan was toen al om vrijwel alles in Turkije te ontwikkelen en te assembleren. Zo’n 75 procent van alle materialen is afkomstig uit het thuisland en wordt daar geproduceerd, terwijl de overige 25 procent van de onderdelen uit Azië en Europa komt. De C-SUV is de eerste auto van het merk, getekend door het beroemde Pininfarina. Dat model lijkt overigens sterk op een conceptauto die het designhuis jaren geleden zelf al eens presenteerde, de K350 Concept.

Na al die aankondigingen was het lang stil rondom TOGG. Inmiddels is er nieuws, want het merk meldt dat de eerste carrosserie van de C-SUV is gebouwd in Gezbe, waar een van de productiefaciliteiten van TOGG staat. Naar verwachting is de volledige productielijn volgend jaar compleet, waarna de autobouwer dus de eerste modellen kan gaan assembleren.

Tesla killers: drie auto’s met een groter multimediascherm

Voor- of vierwielaandrijver

Hoe het gamma er precies uit komt te zien is nog even onduidelijk, al heeft TOGG al wel laten weten dat de C-SUV er als voor- of vierwielaandrijver komt. Het vermogen ligt daarbij tussen de 200 en 400 pk, waardoor sprinten naar 100 km/h in 7,6 of 4,8 seconden geklaard is. Over het bereik is het nog niet duidelijk geweest, al kunnen we een bereik dat tussen de 300 en 500 kilometer (volgens verouderde NEDC-methodes) ligt verwachten. Het basismodel kost naar verwachting zo’n 30.000 euro.

TOGG SUV

Als alles volgens plan loopt, rollen er volgend jaar dus al auto’s van de Turkse productieband. Het plan is om aanvankelijk zo’n 175.000 auto’s per jaar te bouwen, maar dat moet later flink stijgen. Binnen negen jaar wil het merk namelijk nog een aantal auto’s introduceren, waaronder een elektrosedan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.