Autovisie
Autovisie Nieuws 2 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Trump wil staalheffingen, koers GM, Ford en Chrysler zakt in

President Donald Trump kondigde gisteren invoerheffingen op geïmporteerd staal en aluminium aan. Dat moet de Amerikaanse industrie een zetje geven, maar heeft een keerzijde. Daarom zakten de aandelenkoersen van onder meer General Motors, Ford en Fiat Chrysler gelijk in.

US President Trump meets with automobile industry leaders

Trump kondigde heffingen aan van 25 en 10 procent op respectievelijk geïmporteerd staal en aluminium. Dat had direct een positieve invloed op de aandelenkoersen van Amerikaanse staal- en aluminiumproducten, maar drukte de koersen van onder andere industriële bedrijven, vliegtuigbouwers en autofabrikanten. General Motors verloor 3,9 procent van zijn waard, Ford 3,0 procent, Fiat Chrysler 2,8 procent, en Honda 2,7 procent.

Geen grote invloed

General Motors liet in een verklaring weten dat 90 procent van al het staal dat de autobouwer gebruikt uit de Verenigde Staten komt. “De heffingen hebben op ons daarom geen grote invloed.” Toyota kwam met een soortgelijk statement. De American International Automobile Dealers Association is echter niet blij met Trumps plan.

Een slecht moment

“Staal en aluminium zijn cruciaal voor de productie van auto’s en trucks in Amerika”, zei een woordvoerder. “Dit plan gaat invloed hebben op de prijs van die voertuigen. Deze heffingen kunnen niet op een slechter moment komen. De Amerikaanse autoverkopen zijn in de laatste maanden afgevlakt. Fabrikanten kunnen het niet hebben dat de productie van hun auto’s en trucks stukken duurder wordt.”

Moeten zich schamen

 

 

Trump kondigde de heffingen op zijn gewoonlijk manier aan. “Mensen hebben er geen idee van hoe slecht ons land door andere landen wordt behandeld. Door mensen die ons vertegenwoordigen en die geen idee hadden wat ze aan het doen waren. En als ze dat wel hadden, dan moeten ze zich schamen, want ze hebben de staalindustrie vernietigd, de aluminiumindustrie vernietigd.”

Beste jaar sinds crisis

Waarmee Trump het weer eens bij het verkeerde eind heeft. De Amerikaanse staalindustrie doet het uitstekend. Ja, er zijn sinds de jaren zestig veel banen verloren gegaan, maar dat komt vooral door de technologische vooruitgang. Nucor, de grootste Amerikaanse staalfabrikant, heeft net zijn beste jaar sinds de financiële crisis (2007/2008) achter de rug en ook concurrent Steel Dynamics groeide hard.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.