Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 31 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Trump wil alle Duitse premiummerken uit de VS hebben’

Een nieuwe dag, een nieuwe bizarre opmerking van Donald Trump. Volgens het Duitse blad Wirtschaftswoche wil de president alle Duitse automerken van de Amerikaanse markt hebben.

Donald Trump
Foto: Joshua Roberts / Reuters

Het blad haalt een aantal Europese en Amerikaanse diplomaten aan. Volgens hen zou Trump in april tegen de Franse president Emmanuel Macron hebben gezegd dat hij af wil van de Duitse automerken in de Verenigde Staten. Hij zou ze het leven net zo lang zuur willen maken totdat, zo zei hij, er geen Mercedes-Benz meer over Fifth Avenue in New York rijdt.

National security

De Duitse merken hebben zo’n negentig procent van de Amerikaanse premiummarkt in handen en zijn de grootste Europese exporteurs van auto’s naar de Verenigde Staten. De regering Trump is in de afgelopen week een onderzoek gestart naar de import van voertuigen. Uit ‘national security’-overwegingen zou Washington een importheffing van 25 procent op buitenlandse auto’s willen invoeren.

Oneerlijk

Trump heeft het al meerdere keren aan de stok gehad met de grote Duitse drie. In 2017 riep hij nog dat er een importtarief van 35 procent moest komen. Trump vindt het “oneerlijk” dat er in 2016 voor 31,2 miljard euro aan Duitse auto’s en auto-onderdelen naar de Verenigde Staten werden verscheept. De andere kant op is de stroom ‘slechts’ 7,4 miljard euro waard.

Amerikaanse fabrieken

BMW en Mercedes-Benz zouden het minst lijden onder de hoge importheffingen. Zij hebben fabrieken in de Verenigde Staten, waar ze vorig jaar ruim 800.000 auto’s maakten. Audi en Porsche hebben geen Amerikaanse productielocaties. Trump neemt waarschijnlijk deze week nog een besluit over de importtarieven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.